Rutine, quercetine en vitamine C en P in sjalotten

Sjalotten worden voornamelijk gegeten voor de smaak. Maar daarnaast is het ook nog gezond. Vitamine C is de bekendste inhoudsstof van een sjalot maar hoe staat het met rutine, quercetine en vitamine P?

Sjalotten bevatten net als appelen, sinaasappelen en uien de natuurlijke stof rutine. Deze stof blijkt in een Amerikaans onderzoek onder trombotische muizen stolsels te kunnen weren. Onderzoeker Robert Flaumenhaft (gespecialiseerd in kanker en hematologie aan de Harvard Medical School): “Rutine bleek de krachtigste antitrombotische verbinding die we ooit getest hebben. Bloedproppen komen zowel voor in arteriën als in aderen. De stolsels in slagaderen zijn rijk aan bloedplaatjes, terwijl die in de aderen fibrinerijk zijn. Deze ontdekking suggereert dat een enkele agent beide soorten stolsels kan behandelen en voorkomen.”

Rutine en quercetine komen van nature voor in sjalotten en werden vroeger als vitamine P aangeduid. Ze zouden effect hebben op de bloedsomloop, maar het is nooit aangetoond dat ze een essentiële functie hebben voor de mens. Daarom worden ze niet meer als vitamine beschouwd. Het onderzoek in Amerika gaat inmiddels de volgende fase in, waarbij ook menselijke proeven zullen plaatsvinden. De gezondheidsdienst heeft rutine intussen als veilig bevestigd, dus zonder risico’s. Dr. Flaumenhaft: “Een veilig en goedkoop geneesmiddel dat terugkerende stolsels kan helpen verminderen, zou duizenden levens kunnen redden. We zijn er klaar voor om dit idee snel in een klinische studie te testen.”

Door strikte regels omtrent het aangeven van gezondheidsbevordering kunnen wij slechts aangeven dat sjalotten smakelijk zijn en gezond. Uiteraard houden wij je als sjalot.nl op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Bron: Sjalot.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.