"Onzekerheden zijn van alle tijden"

Wim Moerdijk draagt algehele leiding Monie officieel over aan zoon Eric

Tholen - Na meer dan 50 jaar actief te zijn geweest in de uienhandel, droeg Wim Moerdijk van uiensorteer- en pakstation Monie Nieuwdorp B.V. afgelopen vrijdag het spreekwoordelijke stokje van de algehele leiding over aan zoon Eric. "Ik hoef alleen nog maar naar mijn werk als ik zin heb, maar dat is nog nagenoeg dagelijks!"


Eric en Wim Moerdijk

Monie Nieuwdorp ontstond in 1983 na een splitsing van Gebr. Moerdijk & Zn. B.V. in twee bedrijven. Marinus Moerdijk ging toen samen met zijn oudste zoon Wim verder gegaan als MOerdijk NIEuwdorp en oom Lijn en neven gingen verder als MSP. "Een verstandige keuze, waar we nooit spijt van hebben gehad", blikt Wim terug. "Het is onmogelijk om met zeven kapiteins op een schip leiding te geven. Gelukkig is de onderlinge verstandhouding altijd goed gebleven. Daarbij bleek ook dat er ruimte was voor de twee bedrijven. Destijds verwerkten we gezamenlijk op jaarbasis 10.000 ton uien, nu meer dan 100.000 ton."

Op de vraag welke periode de mooiste tijd is geweest, antwoordt Wim: "Eigenlijk is het continu een mooie tijd geweest. De markt is altijd in beweging geweest en het proces is van handwerk bijna volledig geautomatiseerd. Alleen de stap naar het optisch sorteren, heb ik niet meegemaakt", vertelt de verpakker. Ook heeft hij de onderlinge verstandhoudingen zien veranderen. "Het wordt gewoon allemaal harder. Vroeger kon je contracten afsluiten en was er sprake van gunning. Dat is helaas veel minder geworden. Het lijkt nu puur een prijskwestie. Die mentaliteit vind ik persoonlijk wel jammer, maar ik denk dat het een gevolg is dat er nauwelijks reserves zijn."

"Bij de start van Monie hebben we al de keuze gemaakt om veel samen met de boeren te doen. Dat is onze basis geweest, zodat we jaarrond uien van goede kwaliteit konden leveren. Zo hadden we zelf een vinger in de pap bij de teelt en dat heeft altijd goed gewerkt. Wel vind ik het bijzonder jammer dat de Klasse-classificatie eruit is gegaan. Tegenwoordig wordt elke partij onder Klasse I gehangen en dat heeft in mijn optiek voor gezorgd dat het moeilijker is om je te onderscheiden op de markt."

In tegenstelling tot veel pakstations die zelf zijn gaan exporteren, heeft Monie vanaf het begin de strategische keuze gemaakt om puur de Hollandse exporteurs en supermarkten te beleveren. "We hadden ook geen geschikt persoon om de export op te pakken, maar daarnaast beviel het ons erg goed om leveranciers te zijn van de Hollandse exporteurs. We hebben ook de retail beleverd, maar persoonlijk ben ik nooit zo 'supermarktachtig' geweest. Het is heel lastig om met supermarkten, waarvan de inkopers elkaar snel afwisselen, iets op te bouwen."

Het officieuze afscheid van Wim vindt plaats in een bizar uienjaar. "Misschien was 1976 nog een beetje vergelijkbaar, maar toch was het toen een heel andere situatie, want toen exporteerden we bijna alleen binnen Europa. Dit jaar blijkt dat heel de wereld ook naar ons kan komen. Hieruit blijkt maar weer dat we niet moeten denken dat we het alleenrecht hebben. Overigens zijn die onzekerheden van alle tijden. Mijn vader vroeg zich vijftig jaar terug ook af of ik wel in de 'juun' moest stappen, want mensen zouden geen hachee meer eten. Toch hebben we gelukkig hele goede periodes gehad. Hoe de toekomst zal zijn, weten we niet. Je moet je best blijven doen, meer kun je niet doen en dan zul je zien of je daar zegen op ervaart. Wel ben ik er erg blij mee dat ik met Eric een goede opvolger heb in eigen huis!"

Voor meer informatie:
Wim Moerdijk
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
Tel: 0113-612845
wim@monie.nl
www.monie.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven