Uit cijfers van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) blijkt dat het aantal recalls van voedingsproducten in Belgiƫ is toegenomen van 53 in 2017 naar 171 in 2018. Voor Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, toont die stijging vooral aan dat het FAVV meer controleert en dat voedingsbedrijven hun eigen controlesystemen strikter toepassen. Dat de stijging van het aantal recalls vooral te maken heeft met strengere controles wordt ook door het FAVV bevestigd.
Fevia ziet op drie manieren een toegenomen bewustwording voor voedselveiligheid:
- Vanuit Europa komen er meer Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF)-berichten.
- Het FAVV controleert en interpreteert strikter, zowel in eigen land als de meldingen die via RASFF-berichten uit het buitenland binnenkomen.
- Voedingsbedrijven scherpen hun eigen controlesysteem aan en controleren zichzelf strenger.
De stijging in het aantal terugroepacties is volgens Fevia absoluut geen signaal dat de kwaliteit of voedselveiligheid van Belgische voeding en dranken erop zou achteruit gaan.
Bron: Fevia