"De Interdonato-citroen is niet biologisch maar zou best zo gezien kunnen worden"

Op de MIN-markt van Rungis biedt directeur van Select Agrumes Gérard Lliso zijn klanten een speciale citroen aan. “Het is een ras dat in de jaren vijftig voor het eerst op Sicilië te vinden was. De citroen wordt geteeld op een oppervlakte van 30 km, tussen de steden Messina en Taormina, een waar toeristisch juweeltje van Sicilië. De naam, Interdonato, komt van een luitenant van generaal Garibaldi. In die tijd was het eiland een populaire toeristische bestemming voor rijke Britten. Dit ras, dat veel minder zuur is dan andere rassen, is ontwikkeld om de gerechten en dranken als oesters en thee van deze groep Britse toeristen mee op smaak te brengen. “Sinds 1920 heeft het ras een BGA (beschermde geografische aanduiding)."

Een natuurlijke en onbehandelde citroen die wel wat bekender mag worden
Door het ongewone uiterlijk van de Interdonato heeft deze de Sicilianen niet overwonnen, maar de citrus heeft de potentie om de Fransen te verleiden. “Gezien de huidige context waarin biologische producten zo populair zijn en waarin het een trend is om gezonde producten te consumeren die ook nog eens milieuvriendelijk zijn, is deze citroen echt een interessant product. Het enigszins onregelmatige en dofgele uiterlijk geeft zijn natuurlijke karakter weer. We zijn ver verwijderd van alle gladde, op perfecte grootte gesorteerde, glanzende gele citroenen die op de markt te vinden zijn. In plaats daarvan is het een zeer natuurlijke citroen, een beetje wild, die aan de bergflank tegenover de vulkaan de Etna wordt geteeld met behulp van traditionele methoden. De opbrengst van de teelt is zeer klein: niet meer dan zo’n 52 ton. Ik ben naar de boomgaarden gegaan en het is ongelofelijk om te zien dat we op dit moment nog steeds zo werken. De Interdonato wordt na de oogst niet geolied of verwerkt. Dat is niet biologisch, maar dat zou het net zo goed kunnen zijn. En ondanks het feit dat de citroen helemaal niet wordt behandeld, blijft het product lang houdbaar, veel langer dan andere citroenen. De citroen blijft ten minste twee weken goed.“

”Bovendien laten analyses een zeer lage zuurgraad zien. Dit, en het ontbreken van een fytosanitaire behandeling, maakt de citroen tot een zeer gezond product, uitstekend voor het versterken van het immuunsysteem. Het sap kan rechtstreeks met water worden gedronken. Dat is het interessante aspect van dit ras.”

Ondanks de interessante eigenschappen blijft het voor de Interdonato lastig om bekender te worden op de Franse markt, maar Gérard heeft goede hoop. "Ik heb goede hoop dat de afzet op een dag goed zal lopen. Het product verdient het echt om bekender te zijn en de inspanningen van de telers die respectvol omgaan met het milieu verdienen het om daarvoor te worden beloond.”

Gérard Lliso die Interdonato citroenen op de Rungis-markt presenteert

Voor meer informatie:
Gérard Lliso
Select Agrumes
31 rue Avignon,
94 550 Rungis Complexe, France
Telefoonnummer: +33 (0) 6 73 84 22 17
gerard@select-agrumes.com
www.select-agrumes.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven