Italië: veel wortelen op de markt zorgen voor lagere prijzen

Het seizoen van de Apulische wortelen heeft momenteel te lijden onder de concurrentie van wortelen uit Fiumicino en Chioggia producten. Het aspergeseizoen is tot een goed einde gebracht maar het weer zorgt voor problemen voor uien en meloenen. De broers Giovanni en Michele Riontino van AgriDaniele uit Zapponeta vertellen hierover.

"Zelfs als er sprake is van hevige regenval, veroorzaakt het gelukkig geen ernstige schade aan de wortelen. Het huidige overschot aan aanbod op de markt is een punt van zorg aangezien naast de Siciliaanse en Apulische wortel ook die uit Fiumicino en Chioggia beschikbaar zijn. Als gevolg hiervan dalen de prijzen."

"Tot een maand geleden waren Sicilië en Apulië de enige regio’s die wortelen op nationale markten brachten en de prijzen varieerden van €0,70 tot €0,90. Nu liggen de prijzen daarentegen tussen de €0,50 en €0,60."

Bovendien verwacht Giovanni met de sluiting van schoolkantines een verdere prijsdaling, omdat de wortel een van de basisproducten is die meestal wordt geconsumeerd in kantines.

Gunstig jaar voor groene asperges
"Wat ons betreft was het een gunstig jaar voor groene asperges met een oogst ongeveer 400 ton. We gaan het seizoen binnenkort afronden. We telen het Vegalim ras van de maat 12-16 en de teelt was niet zo goed vanwege de kou. Als gevolg hiervan konden we goede prijzen krijgen met voldoende hoeveelheden. 90% van de asperges was bestemd voor export naar Duitsland, waar de resultaten uitstekend waren", zegt Michele.

"Tien dagen geleden zijn we begonnen met het seizoen van de groene tomaat: dit zal moeilijk worden, omdat er te veel tomaten op de markt zijn. Op Sicilië is de tomaat al beschikbaar, wij zijn begonnen en er zijn ook tomaten uit de regio Latina beschikbaar. Door in een kas te telen, kunnen we onze tomaten in elk geval beschermen."

Meloenen en uien getroffen door slecht weer
"Met de meloen zijn we laat: we kunnen het niet voor het begin van juli oogsten. Omdat dit gewas in de volle grond groeit, hebben planten moeite om te groeien en ontstaat er een vertraagde start van het seizoen. We hebben een vertraging van 10-15 dagen en daardoor zullen we niet zoals gebruikelijk rond 20-25 juni gaan oogsten."

Het weer heeft zware schade veroorzaakte aan de uien. "De regens hebben schimmel en verouderingsverschijnselen veroorzaakt. Water en ui is geen goed huwelijk, terwijl wortelen en water juist wel goed samen gaan. Bovendien zijn we in onze gebieden gewend om uien te oogsten en ze op de grond te laten drogen. Momenteel is dit onmogelijks vanwege de aanhoudende dagelijkse regenval."

"We kunnen helaas geen goede uien aanbieden. De hoeveelheden uien die geschikt zijn voor afzet, zijn veel lager dan die van vorig jaar. Veel gewassen zijn verloren gegaan. De prijzen zijn echter wel acceptabel, gezien het schaars aanbod. Ze variëren van €0,30 tot €0,70”, concluderen de gebroeders Riontino.

Sinds enkele jaren teelt AgriDaniele ook rode tomaten voor de versmarkt, wat goede resultaten oplevert.

Voor meer informatie: 
Giovanni Riontino
Tel.: (+39) 349 0692297
Michele Riontino
Tel.: (+39) 380 4665377
AgriDaniele
S.P. 141 Km 20 + 100
Zapponeta (FG)
Tel./Fax: (+39) 0884 090327
Facebook: www.facebook.com/AgriDaniele  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven