Wordt het een goed sjalottenjaar?

Het sjalottenverkoopseizoen bij telers en verwerkers is inmiddels alweer heel wat weken op gang. De sjalotten liggen in de droogschuren klaar om verkocht te worden. Echter in bepaalde periodes van het verkoopseizoen wordt de afweging gemaakt om meer of minder product te verkopen. Een keuze die mede wordt bepaald door de kwaliteit en bewaarbaarheid van de sjalotten. Ook spelen de te verwachte vraag en aanbod en de prijs in die verschillende periodes een rol. Met name in de periodes voor Kerst, Pasen en Pinksteren is er een toenemende vraag. De enige onzekere factor die hierin een rol speelt, is natuurlijk de prijsontwikkeling.

Prijzen worden in Europa nog steeds voor een groot deel bepaald in Bretagne. Andere regio’s worden echter ook steeds belangrijker in de prijsvorming. Tegen het einde van het bewaarseizoen wordt de prijs van sjalotten buiten de regio vastgesteld, omdat er dan in Bretagne minder lang houdbare sjalotten voorhanden zijn en de aanbodvolumes in deze laatste periode van het verkoopseizoen dus gering zijn.

Wat er in het komende seizoen gaat gebeuren, is moeilijk te voorspellen. Dat er al vroeg in het seizoen een behoorlijke vraag is, is wel duidelijk. Ook zijn er, met name in Bretagne, partijen van mindere kwaliteit. Over de voorspelling hoe lang deze partijen nog op de markt zijn en een prijsdrukkend effect geven, kunnen we alleen maar speculeren. Daarentegen zijn de sjalotten die uit zaad zijn geteeld hard en prachtig van kleur. In deze verkopersmarkt is dat een pré.

Bron: De Groot & Slot

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.