Ontmoeting tussen UPA en ministerie van Landbouw

Spaanse fruitsector stelt oneerlijke inkooppraktijken aan de kaak

Spaanse fruittelers spreken zich opnieuw uit tegen de oneerlijke praktijken van agrovoedings- en supermarktketens, die leiden tot onverklaarbaar lage prijzen.

De Unie van Kleine Telers en Veehouders (UPA) had gisteren een ontmoeting met het Spaanse ministerie van Landbouw. De organisatie stelde tijdens de bijeenkomst dat de sector zich middenin een seizoen met normale volumes en abnormaal lage prijzen bevindt. Volgens bronnen van het ministerie van Landbouw liggen de prijzen die dit jaar door de fruithandelaren worden geaccepteerd tot €0,30/kg lager dan vorig jaar.

De UPA beschuldigt de  fruitcentrales ervan dat ze zoals altijd "de wet overtreden en fruittransacties uitvoeren zonder contract en vaste prijzen". De landbouworganisatie herinnert eraan dat dit soort praktijken met name schadelijk zijn voor de fruitsector aangezien deze geen steun vanuit het GLB ontvangt en de telers moeten "leven met de prijzen die opgelegd worden".

Daarom heeft de UPA de regering verzocht om haar inspanningen voor het opsporen van overtreders te verhogen. Daarnaast heeft de organisatie fruittelers gevraagd "niet toe te geven aan economische chantage", en om bovenal "niet bang te zijn om bedrijven aan te geven die misbruik van hen maken". De UPA is altijd beschikbaar om anonieme klachten te ontvangen en deze te behandelen.

 

Bron: elpueblodigital.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven