Europa stelt hogere eisen aan importmango's

Europa heeft besloten het aantal controles bij mango's, afkomstig uit derde landen, op te gaan voeren gezien het feit dat er de afgelopen jaren meerdere malen schadelijke organismen zijn aangetroffen. Spaanse landbouworganisaties hebben de situatie reeds kenbaar gemaakt in Brussel, omdat zij vrezen dat er ziekten geïmporteerd kunnen worden in Spanje en Portugal, de enige twee landen in Europa waar de mango wordt geteeld. 

De EU importeert jaarlijks 360.000 ton mango's afkomstig uit alle delen van de wereld. De mango is op een na het product (na de paprika) waarop  bij binnenkomst in de EU het vaakst schadelijke organismen worden aangetroffen. In 2017 zijn er volgens de statistieken van de Commissie 178 gevallen geweest waarbij schadelijke organismen in mango's afkomstig uit derde landen werden gedetecteerd. In 149 gevallen ging het om de fruitvlieg, die de EU met name  onder controle probeert te houden. 

Vanaf 1 september zal er nieuwe regelgeving ten aanzien van gestelde fytosanitaire eisen van kracht zijn dankzij het uitvoeringsbesluit 2019/523 van de Commissie. Hierdoor wijzigt de richtlijn 200/29/CE van de Raad, gepubliceerd in de afgelopen maand maart

De Europese Commissie heeft de exportlanden van de mango op de hoogte gesteld van dit besluit. Tot nu werd geëist dat het land, regio of perceel waar de mango wordt geteeld vrij is van fruitvliegen en hydrothermale bewerkingen. Hier wordt nu een nieuwe eis aan toegevoegd. Er mogen geen tekens worden waargenomen die duiden op de aanwezigheid van vliegen in het teeltgebied en de directe omgeving vanaf het begin van de laatste complete groeicyclus. Hiervoor dient maandelijks een officiële inspectie plaats te vinden in de 3 maanden voorafgaand aan de oogst.  

Ondanks dat dit erg goed nieuws voor de plantengezondheid is, blijft ASAJA bij de Commissie aandringen op meer maatregelen om nieuwe plagen in de EU te voorkomen met aandacht voor de volgende aspecten:

  • voorafgaande registratie van bedrijven en ondernemers.
  • fytosanitaire audits op plaats van herkomst en inspecties in de vertrekhaven, gefinancierd door het exporterende land. 
  • het realiseren van inspectieposten aan de grens die gespecialiseerd zijn in mango's, vooral in de belangrijkste invoerhavens
  • opzetten van een inspectiedienst, met bijbehorende scholing, gefinancierd door de productielanden. 

In 2018 werd in Malaga meer dan 36.000 ton geteeld wat zorgde voor een omzet van 30 miljoen euro, 16 % meer dan in 2017. Aan de andere kant importeert Spanje steeds meer mango uit derde landen. In 2018 werd 53.500 ton geïmporteerd, 46% meer dan in 2014, met een waarde van 85,27 miljoen euro. (gemiddeld 1,60 €/kg)

Bron agroinformación.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven