Aardappelteelt - varkenscyclus

Rhein-Erft-Kreis - De aardappeloogst valt dit jaar in heel Duitsland bijna tien procent kleiner uit dan in de afgelopen jaren. Dat ligt niet aan het weer, maar aan het feit dat de telers duidelijk minder aardappelen zijn gaan telen.
 
Deze tendens valt ook in het district Rhein-Erft-Kreis op te merken, zegt teler Everhard Faßbender. Dat ligt aan prijsverval, aan speculaties op de beurs in Hannover en niet in de laatste plaats aan de arbeidsintensieve teelt van aardappelen. „Als de teler aan het einde zijn oogst dan bijna weg moet geven, denkt hij het jaar daarop ook: ik stop ermee", aldus Faßbender. 
 
Raapzaad, gerst en tarwe zijn het alternatief. In de verzorging zijn ze duidelijk makkelijker en dit jaar hadden ze ook goede opbrengsten. „Doordat aardappelen nu schaarser beginnen te worden kan het natuurlijk ook weer tot betere prijzen komen", legt Faßbender uit. „Maar op een gegeven moment begint dan iedereen weer met het telen van aardappelen. Zo ontstaat een varkenscyclus."
 
„Eigenlijk zijn de telers nooit tevreden met de aardappelen", zegt Faßbender lachend. „Het ene jaar is er geen winst. Het andere jaar is de winst zo hoog dat alleen de belastingdienst er erg blij van wordt."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.