Canarische Eilanden exporteerden dit jaar meer tomaten en komkommers

De Federatie van Telers in de provincie Las Palmas, FEDEX, en de Vereniging van Exporteurs van Tenerife, ACETO, hebben het seizoen 2018-2019 beëindigd met een beter resultaat dan dat van het voorgaande seizoen. 

In de provincie Las Palmas zijn de resultaten beter dan vorig seizoen. Zo zeer zelfs dat er ondanks de kortere exportperiode, de krimp van het areaal met 51 hectare en het verdwijnen van een teeltbedrijf toch 2.000 ton meer tomaten werden geëxporteerd (45.779 ton) dan gedurende het seizoen 2017-2018 (43.717 ton) en dit komt neer op een toename van 5%. 

De provincie Santa Cruz, op Tenerife, zag de export op haar beurt echter fors dalen gedurende het seizoen 2018-2019. De export daalde van 7.920 ton in het seizoen 2017-2018 naar 5.583 ton in het huidige. Dit komt neer op een afname van 29,5%. De daling kan vooral toegeschreven worden aan het feit dat het aantal telers dat exporteerde daalde van vijf in het vorige seizoen naar slechts twee in het afgelopen seizoen. 

De voornaamste exportcategorieën voor de Canarische Eilanden in het seizoen 2018-2019 waren, tomaten, komkommers, blauwe bessen, courgettes, paprika's en aubergines, met een totale export van 76.618 ton, en dat is 1.884 ton meer dan voorgaand seizoen. 

Het is belangrijk om te vermelden dat vrijwel de hele maand mei, doorgaans een erg interessante maand, dit seizoen verloren is gegaan wegens de beschikbare aantallen. Dit maal gaven de drastische prijsdalingen aanleiding tot het stoppen van de export, waardoor het exportseizoen voortijdig ten einde kwam.  

Ondanks de daling in de provincie Santa Cruz de Tenerife zijn de resultaten verbeterd en dit wijst erop dat dit deze trend zich ook in de  seizoenen die komen gaan, voort zal zetten.   

De toename van de steun per hectare (zoals bepaald in het verbeteringsplan) werpt haar eerste vruchten af. De groei van de productie op een kleiner areaal is hier duidelijk het bewijs van. 

Toch ziet de toekomst van Canarische exporteurs er niet op alle punten zo rooskleurig uit. De onzekerheid rondom de Brexit, die tot oktober is uitgesteld, blijft haar schaduw werpen op de sector, die zich ernstig zorgen maakt omdat de export van de eilanden doorgaans in de maand oktober van start gaat. 

De verspreiding van de plaag Tuta absoluta zorgt eveneens voor onrust en exporterende telers leden als gevolg hiervan grote schade aan het einde van het seizoen. Telers, die hun producten op de lokale markt afzetten, hadden al te maken met enorme verliezen.

Dit seizoen zal evenals voorgaande seizoenen worden gekenmerkt door de gevolgen van de klimaatverandering. Het tekort aan neerslag en de hoge temperaturen hebben in de eilandengroep dit jaar wederom voor ongebruikelijk winterweer gezorgd. 

Terwijl tomatentelers terug kunnen kijken op een redelijk seizoen, is dit voor komkommertelers zeker niet het geval. Vanwege de rampzalige prijzen tijdens de piek van het seizoen, die het gevolg waren van overproductie, zag de sector zich genoodzaakt duizenden tonnen te vernietigen. Daarnaast bemoeilijkten logistieke problemen het vervoer naar de klanten waarbij de productkwaliteit in het geding kwam.  

Op basis van deze resultaten lijkt het waarschijnlijk dat de situatie het komende tomatenseizoen min of meer hetzelfde zal blijven, terwijl het komkommerareaal mogelijk fors zal krimpen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven