Torenhoge aardappelprijzen in Roemenië

Aardappelen zijn de afgelopen maanden het duurste basisvoedingsproduct geweest. De prijzen in de retail liggen momenteel tussen de €0,94 en €1,05 per kilo. De hoge prijzen hebben een storm van reacties op sociale media veroorzaakt. 

Volgens het Statistiekbureau is de aardappelprijs in de eerste vier maanden van het jaar met 32,3% gestegen, ten opzichte van de toch al hoge prijs van december vorig jaar. In april waren aardappelen het duurste voedingsproduct met een prijsstijging van 4,7% in één maand tijd.  

Deze forse prijsstijging werd voornamelijk veroorzaakt door de sterk toegenomen vraag, legt Csaba Könczei van het Landbouwdirectoraat in Covasna uit. Hij vertelt dat de sterke vraag vooral te maken heeft met de gevolgen van het droge weer in alle belangrijke aardappelproducerende landen in Europa, zoals Frankrijk, Duitsland, Nederland en Denemarken. "Er waren in de EU minder aardappelen beschikbaar dan normaal en dit heeft geleid tot een toegenomen vraag waardoor de prijs verdubbeld is ten opzichte van vorig najaar," aldus Könczei. 

Könczei verwacht bovendien dat de hoge aardappelprijzen aan zullen houden tot en met de herfst vanwege de hoge prijzen voor pootgoed. "Het telen van pootgoed is duur en vereist veel deskundigheid en aandacht. Het feit dat er vorig jaar onvoldoende aardappelen waren, betekent dat er ook niet genoeg pootaardappelen zijn. De prijs van pootaardappelen is verdubbeld in vergelijking tot voorgaande jaren en dat zal uiteraard ook gevolgen hebben voor de aardappelprijzen," legt Könczei uit. 

Volgens de laatste gegevens van Eurostat is Roemenië goed voor 4,9% van de jaarlijkse aardappelproductie in de Europese Unie. Roemenië is hiermee de zevende grootste producent na Duitsland (19,5%), Frankrijk (13,4%), Nederland (12,5%), Polen (11,6%), het Verenigd Koninkrijk (10,5%) en België (6,9%). 

Bron: penzcsinalok.transindex.ro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven