Marktrapport Oostenrijk week 22/2019

'Eerste telersprijs voor Oostenrijkse vroege aardappelen duidelijk boven het gebruikelijke niveau'

Binnen de Oostenrijkse levensmiddelenhandel schrijdt de uitbreiding van het assortiment langzamer voort dan oorspronkelijk gedacht. Bij een gebrek aan alternatieven moet de levensmiddelenhandel nog een week bijna uitsluitend voorzien worden van aardappelen van de oude oogst uit Frankrijk evenals Israëlische en Egyptische vroege aardappelen.

Aan het begin van de week waren weliswaar de eerste aardappelen van dit jaar uit de vroege teeltgebieden in Steiermark en Burgenland beschikbaar voor de levensmiddelenhandel, maar de knolgrootte valt over het algemeen nog erg klein uit. De opbrengst per hectare valt met circa 10 tot 15 ton teleurstellend uit en het beschikbare aanbod is zodoende te overzien. De eerste telersprijs voor vroege aardappelen lag aan het begin van de week met 60 euro per 100 kg duidelijk hoger dan in de afgelopen jaren. In de vroege gebieden in Niederösterreich, zoals het Marchfeld, is men inmiddels met de eerste grotere rooiingen begonnen.

Winteruienoogst vertraagd
De Oostenrijkse uienoogst 2018 is zo goed als afgesloten – de allerlaatste voorraden die in bewaring liggen, worden waarschijnlijk in de komende twee weken verkocht. De prijzen zijn nogmaals gestegen. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje wordt afhankelijk van de kwaliteit en grootte nu meestal tussen de 70 en 74 euro per 100 kg betaald. Tot aan de nieuwe oogst moet de retail nu versterkt teruggrijpen naar producten uit Egypte, Griekenland en Nieuw-Zeeland. De winteruienoogst heeft vanwege het weer nog een week vertraging opgelopen.

Wortelenmarkt stabiel
Op de wortelenmarkt in Niederösterreich zijn geen veranderingen. De afzet van de oogst van 2018 verloopt volgens plan. Vraag en aanbod passen momenteel erg goed samen. De telersprijzen liggen stabiel op hetzelfde niveau als in de voorgaande week.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven