Overzicht wereldmarkt steenfruit

Het seizoen van steenfruit is in aantocht rond de Middellandse zee. Spanje ziet de volumes in steenfruit verder groeien en domineert daarmee de markt in Europa. In Griekenland verwacht men ook een goede oogst en daarmee ook stijgende export naar Europa en het Midden-Oosten. In Italië is het seizoen dramatischer verlopen voor abrikozen en nectarines door de zware regenval de laatste weken. Hierdoor is veel van de oogst verloren gegaan. In Zuid-Afrika was het juist de droogte die heeft geleid tot kleinere volumes. In Zuid-Amerika kijkt Chili terug op een geslaagd jaar met een groei van 20% in de export van nectarines naar China.

Nederland: minder vraag door het weer
Perziken en nectarines op de Nederlandse markt komen hoofdzakelijk uit Spanje. Dat land kijkt aan tegen een hoge productie momenteel. Toch volgt de consumptie in Nederland nog niet echt. Dit heeft vooral te maken met een wat kouder weer waardoor er minder trek is in nectarines, perziken en abrikozen dan normaal in het jaar. Toch verwachten de handelaren dat dit de komende weken gaat bijtrekken.

Duitsland: Spanje domineert
In Duitsland neemt het steenfruitseizoen momenteel een vlucht. Vooral Spanje domineert de voorbije weken het aanbod. Reeds kort voor Pasen werden de eerste Spaanse nectarines en perziken in Duitsland verladen. Begin mei werd ook het Griekse seizoen geopend. Frankrijk, Italië en Turkije komen nu eveneens langzaam in de handel. Na een relatief goede start loopt de vraag over de gehele linie wat terug. Dit hangt voornamelijk met de relatief lage temperaturen van de voorbije weken samen, vermoeden handelaren.

De vraag naar abrikozen blijft de voorbije jaren nagenoeg gelijk. Perziken verliezen daarentegen zienderogen terrein ten gunste van nectarines en in mindere mate paraguayo’s, klinkt het eensgezind. Spanje krijgt tijdens het seizoen steeds meer een monopolie binnen de Duitse handel. Dit heeft onder meer met de vroege seizoenstart en de schaalvergroting met betrekking tot de export te maken. Ook benadrukken enkele handelaren dat Spaanse telers met name bij abrikozen voor moderne, zoetere rassen kiezen, waardoor men ook de naam van goedkope massaproductie probeert af te werpen. De export vanuit Italië verliest mede daardoor elk jaar meer terrein. 

Frankrijk: Week vertraging voor abrikozen
De afgelopen weken was het in Frankrijk kouder dan gemiddeld voor deze periode van het jaar. Dit heeft de groei van steenfruit vertraagd. De abrikozenoogst is uiteindelijk in week 20 op gang gekomen, een week later dan andere jaren. De volumes zijn op een normaal niveau. Het perzik- en nectarineseizoen begint naar verwachting in week 24. Het meeste steenfruit, dat nu op de markt is, komt uit Spanje. Door het koude weer was de consumptie deze maand minder dan gebruikelijk, wat leidde tot lagere prijzen.

Spanje: ‘normaal’ seizoen verwacht van perziken en nectarines.
Het Spaanse seizoen voor perzik en nectarine is reeds begonnen en de landbouworganisatie Cooperativas Agroalimentaris de España schat dat men dit jaar uitkomt op een totale productie van 1,6 miljoen ton, een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar.

Van het totaal heeft 331.762 ton betrekking op perzik, 635.141 ton op nectarine, 331.776 ton op paraguayo en 305.701 ton op pavía-perzik. Deze cijfers staan ver af van die van 2017 (100.000 ton minder, -6%). Ten opzichte van 2018 groeit de oogst van nectarines (+15%) en paraguayo's (+12%) het sterkst. De groei voor perzik zal iets lager liggen (6%), terwijl de oogst van pavía-perzik stabiel blijft.

De groei van productie verschilt echter per regio. Catalonië stijgt hierin sterk, voor nectarines en paraguayo met 30% en perziken met 18%. In Aragon, Andalusië en Murcia is er een lichte stijging in beide producten te zien terwijl in de regio Extramadura de productie daalt ten opzichte van vorig jaar met bijna 30% voor zowel perziken als nectarines.

Italië: moeilijk seizoen voor steenfruit
Vergeleken met vorig jaar kijkt men in de Basilicata regio aan tegen een goede productie. Vanwege de kleine maten van de perziken zijn de prijzen wel gedaald. Het seizoen is nog maar net begonnen met prijzen die variëren van 1,30 tot 1,50 €/kg.
Voor abrikozen in de regio is het seizoen afgelopen en was veel minder gunstig dan de perziken. De consumptie bleef echter te laag door het koude weer. Prijzen lagen tussen de 1,20 en 1,40 €/kg.

Ook voor de perziken liep het niet lekker. “We werken aan de oogst van overkapte Nectarprima, een variëteit van een goede kwaliteit met prijzen die boven de 2 €/kg komt. In het veld is het echter minder voor de Nectarprima en Big Bang variëteiten door de overvloedige neerslag van de laatste tijd. Deze heeft de oogst ernstig beschadigd,” vertelt een agronoom.
In Apulië blijft het regen en tast zo het steenfruit aan. Daarnaast blijven ook de maten van het fruit ondermaats aan wat de handelaren wensen.

In Sicilië blijft de productie van nectarines achter en zijn ze nauwelijks voorhanden. Het klimaat heeft de productie geen goed gedaan op het Italiaanse eiland. Als weersomstandigheden het toelaten zouden de Italiaanse producten tussen 10 en 12 juni op de markt moeten komen. Ook voor de abrikozen op het eiland is dit het geval. Weersomstandigheden als hagel en een koudefront hebben de bloei geen goed gedaan en is er ook weinig consumptie van het fruit geweest: zowel lokaal als nationaal.

In Emilia-Romagna zijn de vroege variëteiten van abrikozen grotendeels verloren gegaan door de neerslag. Variëteiten als de Aurora en Wonder Cot hadden ook problemen en dit werkte door op de markt omdat de kwaliteit niet goed was.

Griekenland: uitbreiden van de export
In Griekenland verwacht men een seizoen met goede kwaliteit en hoge productie van het steenfruit. Een koude winter heeft bijgedragen aan dit goede seizoen waardoor er veel perziken worden verwacht bij de oogst. Het seizoen begin rond eind mei. Het noorden en het noordwesten had gunstig weer. In andere delen van het land is de teelt enigszins beschadigd door regenval.

Met het goede seizoen hopen de Griekse telers de Europese markt te betreden. Vooral naar Oost-Europa wordt er veel geëxporteerd en ook in het Midden-Oosten probeert men vaste grond aan de voet te krijgen. In Europa ondervinden de Griekse handelaren echter veel concurrentie van Italië en Spanje die beiden een hoge productie hebben met goede kwaliteit en ook geografisch gunstiger liggen op deze markt dan Griekenland.

China: momenteel nog hoge prijzen voor steenfruit
Het steenfruitseizoen is in China in volle gang. Perziken worden nu volop geoogst. Een groot aanbod komt nu uit Hebei en Hubei. Door weinig regen dit jaar, zijn de vruchten iets kleiner, maar nog wel goed van smaak. Omdat de perziken net op de markt komen, is de prijs nog hoog, maar zodra er meer aanbod op de markt komt, zal de prijs dalen. Ook lopen de verschillende perzik seizoenen tegelijkertijd, waardoor er veel aanbod tegelijk op de markt zal komen en de competitie hoog zal zijn.

Zuid-Afrika: druiven duwen prijzen steenfruit omlaag
Een hittegolf in oktober heeft impact gehad op het steenfruitseizoen in Zuid-Afrika. Vooral voor pruimen heeft men de laagste oogst genoteerd in 8 jaar tijd. Perziken waren er ook wat minder, voor nectarines is de oogst gelijk gebleven. Nog altijd is de droogte in het land van grote invloed op het steenfruit.

Men verwachtte dat door de lage productie de prijzen voor het fruit hoger zouden zijn. De verwachting was dat lagere volumes steenfruit zouden zorgen voor een hogere prijs op de markt. Echter was er sprake van een ongebruikelijk hoog volume van Zuid-Amerikaanse druiven op de markt waardoor er voornamelijk op de Europese markt veel minder vraag was naar Zuid-Afrikaans steenfruit.

Chili: succesvolle export van nectarines naar China
De export van nectarines vanuit Chili naar China nam dit jaar toe met 20% tot 20,063 ton. De export is al sinds de opening van de Chinese markt in 2017 een succes geweest voor het land. De nectarine is daarmee het tweede product naast peren dat naar China wordt geëxporteerd vanuit dit Zuid-Amerikaanse land en momenteel is men deze onderhandelingen ook aan het voeren voor citrus. De nectarine werd ook sterk gepromoot in China door Chili.

Verenigde Staten: langzame start van het seizoen
Door weersomstandigheden komt de productie van steenfruit maar traag op gang in Californië. “Het zijn voornamelijk de lage temperaturen die dit veroorzaken en niet perse de regen,” vertelt een handelaar. “Pruimen zijn daarbij nog niet in volle gang en hebben beperkte voorraden. Voor nectarines en perziken zijn de volumes momenteel lager dan normaal. Verder in het seizoen verwacht men toch een normale oogst. Het formaat van het fruit is momenteel ook goed.”
Naast Californië produceren ook de Amerikaanse staten Georgia en South Carolina. Later in het seizoen volgen ook Colorado, Washington, Pennsylvania en de staten rond de Great Lakes.
De vraag lijkt momenteel sterker en dat met minder grote volumes. Toch blijven de prijzen vrij gelijk aan vorig jaar. De markt ziet er voor de Verenigde Staten vrij stabiel uit.

Canada: abrikozenteelt weggevaagd
In Okanagan-vallei (British Columbia) is het een moeizaam seizoen voor het steenfruit. Vorst heeft hier bijna de volledige teelt van abrikozen vernield en ook de nectarines en perziken grote schade toegebracht. De vallei is echter vooral sterk in appelen en kersen en die doen het beter op het moment.

Australië: export naar China neemt toe.
Het was dit jaar de eerste keer dat Australië voor een volledig seizoen haar steenfruit kon exporteren naar China. Dit dankzij een vrijhandelsverdrag en regeringsonderhandelingen waarbij al het steenfruit uit Australië de Chinese markt op mocht. Telers hadden een goede start van het seizoen. Door de weersomstandigheden is er een hoge productie en een vroege start van het seizoen.
De productie bleef dit jaar relatief stabiel vergeleken met vorige jaren. De grootste exportmarkten van het land waren China in het totale aanbod van steenfruit, Hong Kong voor pruimen en Saudi Arabië voor abrikozen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven