Ronald van Vossen, Fruit World:

"Kasaardbeientelers zullen zich achter de oren krabben over de toekomst"

Tholen - Het zachtfruitseizoen kent momenteel een erg wisselend verloop. De constante factor op de aardbeienmarkt is dat de prijs van de zomerkoninkjes vanaf de start van het Hollandse seizoen onder druk staan. "De uitbreiding van het Nederlandse kasaardbeienareaal met maar liefst 20%, gecombineerd met het feit dat Spanje lang aardbeien van goede kwaliteit bleef doorleveren, resulteert in zorgelijke prijzen", aldus Ronald van Vossen van FruitWorld uit Poeldijk.

"Door het warme weer was de aanvoer vanuit zowel Nederland als Spanje met Pasen groot en kwam de markt enorm onder druk te staan. Rond de Noorse feestdagen leefde de markt kortstondig op, maar daarna zakte de markt weer weg. De huidige prijzen zijn prima voor aardbeien van de vollegrond, maar niet voor kasaardbeien. Telers zullen zich toch moeten afvragen hoe ze de toekomst gaan invullen. Vroeger was je als kasaardbeienteler met een paar hectare een grote jongen, maar door de uitbreiding van de teelt zijn de verhoudingen behoorlijk verschoven", constateert Ronald.

Het frambozenseizoen verloopt daarentegen prijstechnisch een stuk beter. "Eigenlijk zijn de prijzen dit jaar constant op een goed niveau geweest, de week rond de beurs in Berlijn uitgezonderd. Ik had eerlijk gezegd een overaanbod verwacht vanuit Marokko, Spanje en Portugal, maar de frambozen vinden makkelijk en goed hun weg, waarbij de kwaliteit van de frambozen ook goed is", aldus Ronald. De afzet van de bramen vormt daarentegen weer een lastig verhaal. Het Mexicaanse seizoen werd eind april nog op een goed niveau vervolgd door de eerste Belgische en Nederlandse producties, maar sindsdien kwamen de volumes op gang, zetten partijen in de markt bramen op commissie voor laag geld weg en kost het met name de telers enorm veel geld."

Ook voor de blauwe bessen waren 'weggeefprijzen' lange tijd aan de orde van de dag na een forse aanvoer vanuit met name Marokko en Spanje, maar sinds vorige week is de situatie omgeslagen. "Plots liet Marokko vorige week hele geringe exportcijfers zien en ook Spanje is over zijn piek heen. Hierdoor is de markt omgeslagen van een aanbods- naar een vraagmarkt met prijzen van 8 tot 10 euro per kilo. Hopelijk houden deze prijzen aan tot het Nederlandse seizoen echt goed op gang komt", besluit Ronald.

Voor meer informatie:
Ronald van Vossen
Fruit World
Tel: 076 52 31 570
r.vanvossen@fruitworld.nl
www.fruitworld.nl 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven