Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije rukt op als fruitproducerend land

NFO meldt dat Ton Besseling (Adama) onlangs een aantal grote fruitbedrijven in het Aziatische deel van Turkije heeft bezocht. Een daarvan was Umde Tarim, in de omgeving van Isparta. Op een gebied van 560 hectare, teelt dit bedrijf 19 appelrassen, waarvan Fuji de belangrijkste is. Alles staat onder hagelnetten en een deel heeft overhead-sprinklers. Nachtvorstbestrijding gebeurt echter voornamelijk met windturbines. Bedrijfsleider is Tayfun Keles; het fruitbedrijf is onderdeel van de organisatie Anadolu Etap (Karaman). Deze organisatie heeft belangen in Migros, Kyo-motors, een lokale bierbrouwerij en Coca Cola. Een tweede bedrijf dat Besseling bezocht, is gevestigd in Nigde. Agrarisch ingenieur Mevlut Yeniel teelt hier fruit op 560 hectare.

Besseling was onder de indruk van het potentieel van de Turkse fruitteelt. De bedrijven zijn zeer modern en de leiding heeft een zeer hoog kennisniveau. Minimaal 80 procent van wat men teelt, is Klasse I. Het fruit gaat onder andere naar India, Rusland en de oliestaten. Turkije is volgens Besseling op weg om het belangrijkste fruitproducerende land van het noordelijk halfrond te worden, met vooral appels maar ook kersen, nectarines en aardbeien.

Bron: NFO

Publicatiedatum: