Vietnamese kokosnotenexporteur kijkt naar Europese markt

Een Vietnamese kokosnotenexporteur richt zich op andere markten nu de Chinese markt steeds minder interessant wordt en gedomineerd wordt door verwerkers. Om de Europese markt te kunnen betreden, zijn bepaalde certificaten echter noodzakelijk. 

Jessica Nguyen is salesmanager bij Mi Na Exports, een Vietnamees bedrijf dat onder meer kokosnoten teelt. De kokosnotenteelt kent twee seizoenen, één tijdens de droge periode en één tijdens het regenseizoen. "Tuinbouwgewassen worden sterk beïnvloed door het weer tijdens het droge seizoen in Vietnam en dit geldt in het bijzonder voor kokosnoten. In deze periode zijn de opbrengsten lager dan in het regenseizoen. Toch is de beschikbaarheid van grote maten hoger en is het kokoswater zoeter van smaak dan tijdens het regenseizoen. Wanneer het regenseizoen begint, is het omgekeerde het geval."

Het regenseizoen is nu begonnen en brengt extra problemen met zich mee. "Vanwege de vochtige omstandigheden zijn de kokosnoten in het regenseizoen moeilijker te drogen. Daarnaast veroorzaakt de hoge vochtigheid sneller schimmels, waardoor het nodig is om de kokosnoten voor het verpakken te behandelen tegen schimmel of aan de wind te drogen. Het zal ook moeilijker worden om onze normale hoeveelheden vast te houden maar we hopen desondanks wekelijks drie tot vier containers te kunnen exporteren," legt Nguyen uit. 

Mi Ma Exports is op zoek naar andere markten buiten China, dat normaal gesproken haar voornaamste exportbestemming is. "De vraag op de Chinese markt zwakt af, vandaar dat we de export van onze belangrijkste producten naar markten als de Verenigde Staten, Korea, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten proberen uit te breiden. Momenteel zijn we bezig met het verkrijgen van een GlobalGAP- en Sedex-certificering voor onze teeltbedrijven om onze kansen op de Europese markt te vergoten. We kijken ernaar uit om onze kokosnoten naar nog meer landen wereldwijd te kunnen exporteren."

Op de korte termijn is Mi Na Exports van plan om haar aanvoer van kokosnoten te verhogen. Nguyen: "Onze voornaamste doelen zijn het vergroten van de export van hele kokosnoten, het verbeteren van de verpakkingen en het uitbreiden van onze export naar nieuwe markten. Het ultieme doel is het verhogen van de populariteit van Vietnamese kokosnoten op deze markten, zodat we niet langer meer afhankelijk zijn van de vraag in China," aldus Nguyen. 

 

Voor meer informatie:
Steven Le
Mi Na import export JSC
Tel: + 84 932124237
Email: steven@minaexport.net
www.minafruit.net


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven