Eerste coöperatie voor druiventelers in Egypte

De Egyptian Growers’ Organization (EGO) heeft het idee van een  coöperatie in Egypte geïntroduceerd. Zaher, woordvoerder EGO: "EGO is er trots op het eerste coöperatie-concept in Egypte te introduceren en telers hiermee toegang tot de internationale markt te kunnen verschaffen. We zijn van plan om een coöperatie op te richten volgens het concept dat ook in andere landen wordt gebruikt om de standaarden van de sector te verhogen. We willen de teeltpraktijken naar een hoger niveau tillen evenals de naleving van eisen zodat onze telers hun marktkansen wereldwijd kunnen benutten."

"We zijn van mening dat het coöperatie-model Egyptische telers veel te bieden heeft. Wij leveren diensten zoals, technische ondersteuning, hulp bij naleving en certificering, het delen van marktrapportages, dienstverlening met betrekking tot inkoop en marketing aan onze leden. We zijn vijf jaar geleden met zes partners op diverse locaties in het land gestart."

"Het ziet ernaar uit dat het komende druivenseizoen moeilijk zal worden als gevolg van weersomstandigheden. Het seizoen zal bovendien 7 tot 10 dagen later beginnen dan vorig jaar. De kwaliteit zal een uitdaging zijn omdat het in de aanloop naar de oogst onbestendig weer is geweest met sterke temperatuurwisselingen. Telers moeten op hun hoede zijn en voorbereidingen treffen om problemen te voorkomen." 

"In Europa zijn de prijzen laag ten opzichte van die van vorig seizoen omdat India haar export naar deze markt aanzienlijk heeft opgeschaald. De lage prijzen in combinatie met de toegenomen logistieke kosten voor Egypte betekent dat de export naar Europa opgeschort wordt totdat de prijzen weer aantrekken. We zullen de uitkomst van Brexit af moeten wachten om te zien wat voor gevolgen dit zal hebben voor onze handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk zal de vraag daar toenemen."

Wat betreft het verlengen van het druivenseizoen met nieuwe rassen zegt Zaher: "We zijn altijd op zoek naar telers met interessante nieuwe rassen. Dit jaar introduceren we de rassen Arra-15 en Inia GrNOGape One. Het eerstgenoemde ras is een pitloze witte druif en het andere een pitloze blauwe. Ons reguliere aanbod bestaat onder meer uit de rassen Prime, Sugraone, Flame, Crimson, Autumn Royal en Red Globe. Aangezien de directie van EGO uit telers bestaat, zijn we ons bewust van de nieuwste trends op het gebied van rassen en altijd op zoek naar nieuwe kansen."

Aan een verslaggever van easyfresh-logistics.com vertelde Zaher het volgende: “Het zal even duren voordat EGO haar volle potentieel bereikt en we telers in Egypte hebben kunnen overtuigen van de coöperatieve benadering. De telers die zich de laatste jaren bij EGO hebben aangesloten, zijn echter tevreden over het concept en de ondersteuning, transparantie en dienstverlening die EGO hen biedt. We proberen een vertrouwensband met de tuinbouwsector op te bouwen om een langdurige relatie aan te gaan waar iedereen profijt van heeft." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven