Veel Turkse uien voor West-Europa

Het gebrek aan uien in Europa heeft mogelijkheden gecreëerd voor veel andere landen die dat gat wilden vullen. Hetzelfde geldt voor een Turkse AGF exporteur, die beweert meer uien naar Europa te hebben verladen dan in de afgelopen vier tot vijf jaar. 

Het Turkse uienseizoen lijkt tot nu toe goed te zijn. Natuurlijk is er veel vraag vanuit Europa door teleurstellende oogsten en Eren Tarim doet zijn voordeel met deze situatie. Coskun Eren van het bedrijf: "Het uienseizoen loopt prima op het moment. Prijzen zijn middelmatig tot laag, we hebben goede hoeveelheden beschikbaar en we zitten op een piek in kwaliteit. Gelukkig is het weer dit jaar ideaal. Uien houden niet van heet weer of regen, maar we zijn gezegend met goede omstandigheden en daarom is de kwaliteit goed."

Europa probeert zoveel mogelijk uien binnen te halen, omdat z'n eigen aanbod niet aan de vraag kan voldoen. Voor een exporteur als Eren Tarim brengt dit veel mogelijkheden met zich mee. "Dit is de grootste hoeveelheid uien die we de afgelopen 4-5 jaar geëxporteerd hebben en de hoeveelheden stijgen elke dag. Het tekort is een mooie gelegenheid voor ons omdat de vraag er is en Turkse uien op dit moment van goede kwaliteit zijn. Ik probeer m'n uien niet te promoten. De kwaliteit is gewoon goed. B.v. mijn kwaliteitscontroleteam garandeert momenteel 30+ dagen transporttijd, waardoor we onze producten ook overzee hebben aangeboden. Onze belangrijke rassen zijn Ersoy en Aki, die beiden geel zijn."

Een ander land dat een slaatje uit de Europese situatie wil slaan, is Egypte, die hun rode uien in grote hoeveelheden naar Europa sturen. Eren geeft toe dat ze een sterke concurrent zijn, maar dat hun seizoen niet veel overlapt. "Egypte is altijd een bedreiging voor ons wat prijs betreft. De uien die ze leveren zijn iets goedkoper doordat hun transport over zee gaat. Als het op kwaliteit aankomt, dan zijn wij de top. Dat geeft ons de voorkeur van de supermarkten, onze belangrijkste klantengroep. Het is een mooi motto: kwaliteit boven prijs. Daarnaast overlapt ons seizoen dat van Egypte niet veel, we hebben maar 2-3 weken echte concurrentie in het jaar. Nu is het Egyptische seizoen bijna voorbij en is het onze beurt."

Hoewel het seizoen niet moeilijk is, betekent dit niet dat Eren Tarim geen uitdaging voor zichzelf stelt. De juiste klanten aantrekken is waar de focus op ligt. "Het gaat om uien, de houdbaarheid is geen punt en arbeidskrachten vinden is niet moeilijk. De belangrijkste uitdaging voor ons is het gebrek aan nieuwe klanten. Bij Eren komen we zelden in de positie dat de vraag de teelt overstijgt. Nu zoeken we mensen die in grote hoeveelheden handelen, zodat we onze export kunnen laten stijgen nu de tijd daarvoor rijp is. We zetten geen producten lokaal af waardoor het vinden van goede partners een seizoen nog beter zou maken."

Er is veel te doen geweest over het kleine formaat wat uien betreft, maar de Turkse uien zijn in alle formaten verkrijgbaar. "De belangrijkste maat is 50-90 mm. De maten zijn stabiel rond het middengebied, maar we hebben ook jumbo's van 90-130 mm en kleine uien van 40-50 mm. Verpakkingen variëren van 10 kg tot 15 en 20 kg. Los of in houten kratten. Ik denk dat we nog een exportraam van 3 weken hebben en daar gaan we het beste van maken."

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
Phone: +90 324 454 1487-88
Mobile: +90 533 695 5802
Email: coskun@erentarim.com   
www.erentarim.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven