Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Groenten en fruit verlagen risico op klinische depressie"

Het verhogen van de groenten- en fruitinname kan het risico op een klinische depressie verlagen, zo heeft een onlangs verschenen onderzoek uitgewezen. De studie toonde aan dat het dagelijks eten van vier extra porties groenten en fruit de mentale gezondheid dermate kan verbeteren dat het de negatieve impact van bijvoorbeeld een echtscheiding of werkloosheid deels kan compenseren. 

Andere onderzoeken die bedoeld waren om het verband tussen het eten van groenten en fruit en een beter geestelijk welzijn aan te tonen, waren gericht op de subjectieve reacties van mensen op enquêtes.

Dit is één van de weinige studies die objectief bewijs heeft gevonden voor de relatie tussen het eten van groenten en fruit en de mentale gezondheid. 

Redzo Mujcic, van de Warwick Business School, die het artikel samen met  Andrew Oswald van de Universiteit van Warwick schreef: “Dit is een interessante bevinding die empirisch bewijs levert voor het verband tussen het eten van groenten en fruit en het geestelijk welbevinden. 

“Het effect is bovendien niet gering. Wanneer mensen dagelijks zeven tot acht porties groenten en fruit eten, dan is het positieve effect op hun geestelijk welbevinden even sterk als het negatieve effect dat eraan bijdraagt dat mensen na een scheiding depressief raken."

"We ontdekten dat werkloos worden een groot effect had op het geestelijk welbevinden van mensen waardoor de kans op een depressie of angststoornis sterk toenam. Het dagelijks eten van zeven tot acht porties groenten en fruit kan dit risico met meer dan de helft verlagen."

"Het effect is daarnaast veel sneller merkbaar dan de fysieke voordelen van een gezond eetpatroon. De voordelen op de mentale gezondheid zijn binnen 24 maanden merkbaar, terwijl de fysieke voordelen pas merkbaar zijn nadat mensen de 60 gepasseerd zijn. Dit is een belangrijke voorlopige bevinding aangezien overheden en beleidsmakers vandaag de dag meer interesse hebben in de factoren die bepalend zijn voor geestelijke gezondheidsproblemen, zoals klinische depressie en angststoornissen, dan de subjectieve evaluaties van mensen over hun welbevinden, waar voorgaande onderzoeken op waren gebaseerd.

Mujcic en Oswald maakten gebruik van data van de enquête Household, Income and Labour Dynamics (HILDA) die sinds 2001 jaarlijks in Australië wordt gehouden.

In deze enquête wordt respondenten onder meer gevraagd of er bij hen ooit een depressie of angststoornis is vastgesteld. Verder wordt hen gevraagd naar voedingsgewoonten en levensstijl. Het onderzoek werd gehouden onder een representatieve groep van 7.108 respondenten die in 2007 antwoordden dat zij nooit de diagnose depressie of angststoornis hadden gehad. Vervolgens werd gekeken of er aan de hand van hun voedingspatroon voorspeld kon worden hoe groot het risico was dat zij binnen twee jaar een depressie zouden krijgen.

De resultaten toonden een omgekeerde relatie aan tussen het eten van groenten en fruit en een toekomstige depressie of angststoornis. Dat wil zeggen dat hoe meer groenten en fruit mensen aten, hoe minder waarschijnlijk het was dat zij in een later stadium geestelijk gezondheidsproblemen kregen. 

"Als mensen hun groenten- en fruitinname verhogen van nul naar acht porties per dag, dan hebben zijn 3,2% minder kans om binnen twee jaar een depressie te krijgen," legt Mujcic uit. "Dat lijkt misschien weinig maar het effect is vergelijkbaar met belangrijke gebeurtenissen in het leven, zoals het verliezen van je baan of een echtscheiding."

"We onderzochten ook de omgekeerde causaliteit, dus of een depressie of angststoornis leidde tot een lagere inname van groenten en fruit, maar we konden hier geen sterk statistisch bewijs voor vinden. De volgende stap zal echter bestaan uit het uitvoeren van een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek om het causale verband tussen voeding en psychisch welbevinden in de maatschappij te onderzoeken."

Stuur een e-mail naar Ashley Potter voor een exemplaar van het wetenschappelijke artikel  'Does eating fruit and vegetables also reduce the longitudinal risk of depression and anxiety? Een toelichting op  'Lettuce be happy'.

Voor meer informatie:
Ashley Potter
University of Warwick
Phone: +44 (0)24 765 73967
Mobile: +44 (0)7733 013264
Email: Ashley.potter@wbs.ac.uk  

Publicatiedatum: