Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Amerikaanse fruittelers slechts een paar stappen verwijderd van appelplukrobot

Het tekort aan arbeidskrachten in de Verenigde Staten is groter dan ooit tevoren. Dit heeft zijn weerslag op vrijwel alle sectoren maar is in de tuinbouwsector toch wel het meest voelbaar. Uit een recente enquête blijkt dat meer dan de helft van de telers in Californië de afgelopen vijf jaar menselijke arbeid door machines heeft vervangen. Zo'n machine zou een robot kunnen zijn. 

Nieuw-Zeelandse teeltbedrijven dienen als testlocatie voor deze innovatie omdat ook in dit land de sector gebukt gaat onder een groeiend tekort aan arbeidskrachten. 

Volgens de Amerikaanse startup Abundant Robotics, dat samenwerkt met T&G Global, zijn appelplukrobots wellicht de oplossing voor dit probleem. 

"We komen steeds dichterbij een robot die commercieel succesvol kan zijn," vertelt Manoj Karkee van Washington State University aan The Daily Beast.

Karkee verwacht dat plukrobots in de nabije toekomst ook ingezet zullen worden voor het oogsten van andere gewassen. Het ontwikkelen van een appelplukrobot is echter minder uitdagend dan het ontwikkelen van robots voor het oogsten van andere gewassen. Appelen hebben een vrij eenvoudige vorm en beschadigen niet zo snel. Volgens Karkee is het ontwikkelen van robothanden voor het plukken van de meer kwetsbare en fijne fruitsoorten een stuk ingewikkelder."

Sommige fruitsoorten vereisen meer dan alleen een robothand om ze van de takken te plukken. Zo zouden ontwerpers voor het oogsten van bananen een 'schaarachtig' instrument moeten ontwikkelen om het fruit uit de bomen te knippen. 

Het ontwerpen van een robot die in staat is om fruit tussen de bladeren te herkennen, is een andere uitdaging. Toch hoeft de sector zich hierover geen zorgen meer te maken nu onderzoekers een methode bedacht hebben waardoor bomen hun fruit buiten hun bladerdek dragen, zodat robots ze gemakkelijk kunnen detecteren en plukken. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven