AFRU group over de Italiaanse steenfruitcampagne:

"Export Italiaans steenfruit daalt elk jaar"

In Italië is de steenfruitcampagne begonnen. Toch zal het nog wel even duren voordat de eerste grote hoeveelheden in Duitsland aankomen. De eerste perziken, abrikozen en nectarines uit Italië zijn al verhandeld. FreshPlaza sprak met het management van de AFRU Group met locaties in Zuid-Tirol en München over de huidige ramingen en de lange termijn trends rond Italiaans steenfruit. 

Ondanks alarmerende berichten hebben hagelstormen en regen in Italië geen grote impact op de steenfruitoogst gehad, tenminste niet voor perziken, nectarines en abrikozen, volgens Hansjörg Bampi van AFRU. "Hoewel de opbrengst  wat lager zal zijn in bepaalde gebieden, ramen we een normaal seizoen. Op nationaal niveau is de uitval klein. De oogst is wel wat vertraagd door vocht en kou. Er zijn al producten, maar niet in hoeveelheden die relevant zijn voor de export. Maar dit is normaal: het seizoen begint gewoonlijk meestal tussen 30 mei en 10 juni."

Lente kersen: uitval van 80%
De moeilijke weersomstandigheden hebben een grotere impact op de kersen. "Er worden niet veel kersen verladen dit seizoen. Voor de vroege rassen zien we al een verlies van 80%. Ik moet daarbij wel opmerken dat Italiaanse kersen binnen de Europese handel al een aantal jaren niet van cruciaal belang zijn. De concurrentie van Spanje, Turkije en Griekenland is te groot. Aan het begin van het seizoen is het prijsverschil soms € 2 /kg."

Export is minder
Normaliter begint het seizoen met nectarines en perziken, met als eerste de nectarines met zachte schil. "Nectarines nemen 80% van de markt voor hun rekening. De consumptie van perziken is elk jaar minder, jaar op jaar. Ik denk dat de perzikteelt hier in Italië behoorlijk gereduceerd zal worden de komende 10 jaar. Italiaanse perziken kunnen ook niet op tegen Spaanse platte perziken." Voor ander fruit is het startseizoen gunstiger. "Hier hebben we een grote teelt en verschillende rassen. De ramingen voor het komende seizoen zijn goed, hoewel er minder producten zijn."

Voor het eerst in het assortiment: Pepino meloenen 
Erg belangrijk voor de AFRU group is de distributie van kwaliteitsmerken, zoals de Pepino Gold in het fruitsegment en de Violettas Garden in het groentesegment. Tussen deze labels vinden we exclusieve premium producten, vooral appelen, kiwi's en druiven. "We zullen speciale aandacht geven aan productkwaliteit en rijpheid en daarom werken we met geselecteerde contract fabrikanten. Voor het eerst verkopen we dit jaar Pepino Gold meloenen van het exclusieve Red Falcon ras. Sinds het begin van de maand worden de eerste producten op Sicilië geoogst en daarna gaat we naar Noord-Italië. Door het koude weer was de afzet niet wat we hoopten, maar dat is de afgelopen dagen weer aangetrokken."

Gegarandeerde jaarrond levering
De AFRU group bestaat uit handelsmaatschappij Andergassen Fruits in Zuid-Tirol en AGRU Vertriebs in München. Ze leveren voornamelijk aan de groothandel in Duitsland en aan retailketens en exporteurs in heel Europa. "We blijven ons focussen op Italiaans AGF. Daarnaast leveren we seizoensproducten van onze Poolse en Oostenrijkse partners. Het basisidee is dat we absoluut jaarrond appelen willen kunnen leveren en druiven gedurende minstens zes maanden, vertelt CEO Thomas Geier tenslotte. 

Voor meer informatie:
Andergassen Fruits SNC 
GF: T. Geier & K. Cappelletti 
Via Galvani 23/8
I-39100 Bolzano (BZ)
Telephone: +39 0471 97 75 08
Fax: +39 0471 98 14 58
info@andergassen-fruits.it 
www.andergassen-fruits.it 

Afru Group Vertriebs GmbH
GF: E. Grimm
Schäftlarnstrasse 10, d-81371 München
Telephone: +49 89 76 73 65 77
Fax: +49 89 76 70 44 07.
info@afru.de 
www.afru.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven