Na negen jaar zijn de eerste containers weer onderweg

Argentinië hervat export zoete aardappel naar Verenigd Koninkrijk

De Argentijnse teeltsector van zoete aardappelen heeft een nieuw handelssucces geboekt met de hervatting van de export van zoete aardappelen naar het Verenigd Koninkrijk. Deze was in 2010 stil komen te liggen. 

De handelsbesprekingen tussen beide landen zijn positief verlopen en dankzij de medewerking van het Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) en het Instituut voor Plantenpathologie (IPAVE) is de sector erin geslaagd om te voldoen aan alle fytosanitaire eisen. Ook is er technisch advies ingewonnen, zowel op het gebied van logistiek als dat van rassen, om de versheid en de houdbaarheid van de aardappelen tijdens het zeetransport te garanderen.

Luis Miguel Etchevehere, Argentijns staatssecretaris van Landbouwindustrie, wilde dit moment meemaken en was aanwezig tijdens de inscheping van de eerste lading zoete aardappelen naar Engeland, die wordt verzonden door familiebedrijf Finca Verde uit San Pedro. De eerste zending bestaat uit vijf testcontainers. Naar verwachting zal de omvang van de export daarna toenemen.

"Deze exportverzending benadrukt de uitstekende positie die onze voedingsmiddelen innemen, en toont daarnaast het belang van het werk van het INTA op het gebied van technisch advies aan", voegde Etchevere toe, terwijl hij er bij de vertegenwoordigers van het bedrijf op aandrong om als een volgende stap naar de Chinese markt te kijken.

Het Argentijnse areaal met zoete aardappelen heeft een omvang van zo'n 10.000 hectare, waarvan jaarlijks ongeveer 120.000 ton geoogst wordt, met name in de provincies Buenos Aires, Córdoba, Santa Fe, Corrientes en Entre Ríos.

Het grootste deel van de nationale teelt van zoete aardappel gaat naar de Centrale Markt van Buenos Aires. De belangrijkste exportbestemmingen voor het product zijn België, Brazilië, Chili, Spanje, Nederland en Uruguay.

 

Bron: caa.nearural.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven