Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
23 & 24 mei 2019 in Warschau

Seminar Internationale werkgroep kiwibes


Op 23 en 24 mei kwam de internationale werkgroep kiwibes samen in Warschau op de campus van de Universiteit “Warsaw University of Life Sciences – SGGW”. Het was de 10e editie van een intense tweedaagse waarbij de internationale werkgroep samenkomt in een gastland en ervaringen en kennis uitgewisseld wordt over de kiwibesteelt. De organisatie wordt zoals elk jaar gecoördineerd vanuit de telersgroep Universiteit Gent in samenwerking met de Pomologische Vereniging Oost-Vlaanderen.


Heel wat interesse voor de collectietuin van prof Piotr Latocha

Naast voordrachten worden er telkens ook veldbezoeken georganiseerd om een aantal praktische teeltaspecten te bediscussiëren en de plaatselijke aanpak van de kiwibesteelt te kunnen bestuderen. De teeltomstandigheden en de aanpak ervan zijn immers anders in de verschillende landen.


Bezoek boomgaard Kiwibes Kostrzewa

De werkgroep kiwibes bestaat uit onderzoekers, telers, veredelaars en vertegenwoordigers uit de fruithandel.  Naast deelnemers uit België waren er deelnemers uit Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk, Oekraïne, Polen, Portugal, Roemenië en Zwitserland maar ook uit Nieuw-Zeeland en China.

De onderwerpen die aan bod kwamen op deze 10e editie spitsten zich vooral toe op vruchtkwaliteit, bewaring, veredeling en economische aspecten. Voor het eerst was er ook een postersessie waarbij de klemtoon lag op rassenonderzoek, bemesting en vruchtkwaliteit.


Bemestingsspecialisten Jonas Decorte uit België en Barbara Lata uit Polen in overleg

In het welkomstwoord beklemtoonde voorzitter Filip Debersaques (Universiteit Gent - B) het belang van het uitwisselen van kennis en ervaringen om tot een goede kwaliteitsvrucht te komen. Dit is de sleutel tot succes. Hij verkondigde hierbij dat alle kennis en ervaringen zullen gebundeld worden in een Engelstalig kiwibesboek dat dit jaar nog zal verschijnen.

In de eerste sessie bracht Luca Fiorentini (Skool Innovation ltd – NZ) een interessante bijdrage over het belang van smaak bij kiwibes en de belangrijke rol van de teler hierbij tijdens de teelt en oogst. Hij stelde o.a. dat de veiling of packhouse niet de plaats is waar de kwaliteit zal verbeteren, de teler zet de startwaarde van kwaliteit in, nadien kan het alleen maar gelijk blijven of dalen. Onderzoeker Tomasz Krupa (SGGW- PL) ging dieper in op de verschillende methodes om de kiwibes zo lang mogelijk te bewaren. Hij waarschuwde voor de gevolgen van een te hoge CO2- waarde in de koelcel. Daarna behandelde Callum Kay (Skool Innovation ltd – NZ) één van de moeilijkste topics: hoe benaderen we het best de rijpheid van kiwibes en hoe bepalen we het optimale pluktijdstip. Hij stelde hiervoor een formule voor die afgeleid is van de kiwiteelt.



In de tweede sessie besprak Florin Stanica (Universiteit Boekarest – Roemenië) de ervaringen van enkele Roemeense cultivars. Hij stelde voor om in verschillende regio’s (landen) op dezelfde manier een rassenvergelijking op te zetten. Alexander Zimmerman (Beiers onderzoeksinstituut - D) presenteerde zijn bevindingen over enkele Duitse cultivars. De Chinees Yan Chang Wang (Botanische Tuin Wuhan) gaf meer uitleg over zijn genetisch onderzoek en sprak over enkele Chinese kiwibesrassen.

In de laatste sessie passeerden een aantal economische aspecten de revue. Piotr Latocha van de Poolse “Warsaw University of Life Sciences – SGGW” stelde de actuele situatie van de kiwibesteelt voor en de vermarkting ervan. De productiegroei blijft ook kampen met de onbekendheid van de vrucht bij het grote publiek. Ook blijft de lentenachtvorst een probleem. De jonge teler Adam Krostrzewa (Minikiwi Kostrzwa – PL) bracht de ervaringen van zijn bedrijf, overgenomen van zijn vader, gedurende de start (2011) tot op heden. Hij beklemtoonde de mogelijkheden van de teelt maar ook dat er nog een lange weg te gaan is wat de teeltkennis betreft. Zo wordt hij, na de recordoogst van vorig jaar, nu geconfronteerd met een beurtjaar bij het ras ‘Geneva’. Maar de dynamische aanpak van deze jonge teler doet het beste verhopen voor de toekomst.


Bezoek boomgaard Grzegorz Kostrzak

Naast de theorie was er ook veel tijd voorzien voor de praktijk: er werden natuurlijk ook kiwibes aanplantingen bezocht. Op de universiteit werd de collectietuin van prof. Piotr Latocha bezocht, de thuishaven van het ras ‘Bingo’. Ook werden we uitgenodigd in de boomgaarden van Minikiwi Kostrzewa (3 ha) en Grzegorz Kostrzak (1,33 ha). Zoals elk jaar was er opnieuw zeer veel interesse hoe de snoei, bemesting, bestuiving e.d. aangepakt worden. Het afwegen van de pro’s en contra’s van de verschillende systemen in de verschillende landen leidden telkens tot boeiende discussies. Er was ook tijd om andere teelten te bekijken zoals Gele Kornoelje (Cornus mas), aardbei (goten op kokossubstraat) en braam in potten (long cane).

Deze 10e editie werd opnieuw heel erg gesmaakt, mede dankzij de inzet van de Poolse gastheer Prof. Piotr Latocha. Het netwerk werd opnieuw versterkt en uitgebreid en er worden nu al plannen gemaakt voor de volgende editie voor de internationale kiwibesmeeting die zal doorgaan in Noord-Italië.

Voor meer informatie:
Filip Debersaques
Hoofdlector Tuinbouw 
Universiteit Gent
+32(0) 9 243 24 89
+32(0) 495 16 25 57
filip.debersaques@ugent.be 

Publicatiedatum: