Aviko treft vaker productvreemde stoffen aan tussen aardappelen

Aardappelverwerker Aviko vindt geregeld productvreemde stoffen tussen de aardappelen. Glas, golfballen, metaal, steen en plastic zorgen niet alleen voor schade aan machines maar bedreigen ook de voedselveiligheid. Aviko Potato doet een beroep op de telers om bij te dragen aan een schone productstroom. 

Aviko doet zelf veel inspanningen om de productstroom te ontdoen van verontreinigingen. In de fabriek in Steenderen passeert de aardappelstroom eerst 2 zeven, een grove en een fijne, en daarna gaan de knollen door de wasstraat waar grond, stenen en metalen bezinken. Ook passeren de aardappelen een borstelinstallatie. Verderop in het proces vindt ook nog infrarood-detectie plaats. "Elke stap geeft 98% tot 99% reiniging maar 100% is nog niet haalbaar", zegt Wijkhuis. 

Wijkhuijs denkt dat er aan de voorkant nog de nodige winst is te halen. "Met de schaalvergroting in de akkerbouw zien we dat de aandacht voor schoning van het product afneemt. Daar is geen menskracht meer voor. Toch hebben de telers hier een verantwoordelijkheid. Het is te makkelijk om te zeggen dat men er niets aan kan doen. De meeste telers zien hun aardappelen twee keer voorbij komen. Wij vragen ze om die momenten te benutten om verontreinigingen te verwijderen. Een paar handen aan de band maakt al een flink verschil. En met een goede afstelling van de reinigingsunit op de stortbak kun je ook al veel bereiken."

Bron: Aviko


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven