Europese aardappelmarkt (week 21)

Frankrijk: Weer heeft gunstig effect op aardappelmarkt gehad

Fysieke Europese markten 
Prijzenoverzicht (bron : NEPG) :

België
Marktbericht Fiwap / PCA :

Het merendeel van de verwerkers blijft inkopen of is hier opnieuw mee begonnen. Dit geldt met name voor Fontane en in mindere mate voor Challenger en in nog mindere mate voor Bintje. Schillers zijn nog altijd op zoek naar de beste partijen, of dit nu van het ras Bintje of Fontane is, terwijl fabrieken alleen in tweede of derde instantie interesse in Bintje tonen.

Fontane : 30,00 tot 32,00 €/q, stabiele markt;
Challenger : voornamelijk 30,00 €/q, stabiele markt;
Bintje : «friteskwaliteit» : max 15 % onderwatergewicht bij 1060 g/l en PSE min 335 g/5 kg, toereikende maten en goede bakkleur : 25,00 tot 30,00 €/q, stabiele markt. De hoogste prijzen zijn van toepassing op partijen die geschikt zijn voor schillers, waar steeds moeilijker aan te komen is.

Veilingprijzen / veiling van Roeselare (bron : REO via PCA) : 20 mei :
Gewogen prijzen (rood en wit) met de hand gerooid : 0,90 €/kg (90,00 €/q) exclusief btw. Aanvoer: 12 ton.

Termijnmarkt: EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:

Nederland
De prijzen zijn gestegen voor de transacties deze week en bedroegen voor friteskwaliteit 30 tot 34 €/q evenals voor industrierassen (Fontane, Agria, Markies), en 37 tot 40 €/q voor de binnenlandse versmarkt. In de prijzen van vorige week komen de krappe aanvoer en nog altijd sterke vraag tot uitdrukking. De meeste noteringen overschrijden de 30 €/q. De verhandelde volumes zijn laag vanwege de krappe voorraden. De fabrieksschema's houden rekening met een grotere beschikbaarheid van vroege aardappelen vanaf week 28 (tweede week van juli) maar dit is onzeker gezien het slechte voorjaarsweer tot nu toe. De export naar Polen en andere Oost-Europese landen duurde voort en ook de interesse vanuit Noord-Afrika en de Caraïben hield aan, op basis van 30 tot 36 €/q (gesorteerd, zakken of  big-bags export). Grote maten 'friteskwaliteit' (zoals Agria) voor Spanje 40 – 47 €/q.

Cotation PotatoNL : voir aussi sur www.potatonl.com 

De industriële activiteit neemt af (bron: NAO via VTA) : in april van dit jaar verwerkten Nederlandse fabrieken 329.800 ton aardappelen en dat is 10% minder dan in april 2018. De activiteit daalde al voor de zesde maand op rij. De afgelopen 12 maanden nam het totale gebruik met 2,8% af naar 3,9 mln ton. 

Goede exportactiviteit in april (bron: NAO via VTA) : Nederland exporteerde in april 76.855 ton, met name naar België (41.700 ton) en Duitsland (12.200 ton). In april is de export richting Spanje, Roemenië en Polen weer toegenomen. Sinds het begin van het seizoen werden er 650.000 ton geëxporteerd, ten opzichte van 710.000 ton in het jaar daarvoor. 

Frankrijk 
Voor de verwerkende industrie zijn de prijzen weer terug op een hoog  niveau. De markt is rustig. De vraag is matig en de beschikbaarheid op de vrije markt zeer beperkt. Transacties overtreffen regelmatig de 30,00 €/q voor specifieke rassen. Het weer heeft de fysieke markt gunstig beïnvloed. Ook de export trekt weer aan maar vanwege de zeer beperkte voorraden zijn de exportvolumes laag. Voor friteskwaliteit liggen de prijzen tussen de  32 en 40 €/q, afhankelijk van de kwaliteit en maat. (big-bags export).

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem) (RNM) :

Duitsland
Op de versmarkt (Rijnland) eindigt de notering van oude aardappelen. De markt is krap. De aanvoer van aardappelen uit Egypte en Israël is nagenoeg voorbij en Spaanse aardappelen worden steeds belangrijker. Er zijn geen voorraden. Hetgeen beschikbaar komt, wordt direct verhandeld. De prijzen voor de eerste lokale aardappelen in Pals bedroegen 92 €/q voor kruimig en 90 €/q voor vastkokend. De prijzen voor industrieaardappelen (frites) lopen sterk uiteen, afhankelijk van de kwaliteit! De prijzen van friteskwaliteit zijn gestegen: Agria 31,00 tot 32,00 €/q, Fontane  30,00 tot 31,00 €/q. De prijzen voor « Spitzenpartien » (de beste partijen voor schillers) beginnen bij 35,00 €/q. Door het koude weer heeft het rooien vertraging opgelopen.

*Er moet 1,00 €/q van de prijzen worden afgetrokken voor de sorteerkosten

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten), week 19 : 25,55 €/q (ten opzichte van 24,29 €/q in week 18).

Voor meer informatie:

FIWAP
www.fiwap.be 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven