Het knoflookjaar in Spanje begint veelbelovend

De leden van de Nationale Associatie van Knoflooktelers en -Handelaren in Spanje, de ANPCA zijn afgelopen dinsdag bij elkaar gekomen in Montalbán de Córdoba om het knoflookjaar te openen en daarnaast een inschatting te maken van de actuele situatie van de teelt en de verwachtingen voor de ontwikkeling in de komende maanden.

De jaarlijkse bijeenkomst van de ANPCA in de belangrijkste teeltprovincie Córdoba valt samen met de laatste fase van de oogst in de vroegste regio, Andalusië. 'Als de weersomstandigheden gunstig blijven, belooft het door de goede kwaliteit van het product een prima handelsjaar te worden, zeg D. Amador Gálvez, directeur van de ANPCA. 'Het droge en warme weer tijdens het begin van de oogst en de laatste fase van het snoeien van de knoflook zorgt voor een buitengewoon goede kwaliteit van het product, waardoor de vraag toeneemt', merkt hij op. 

De leden van de ANPCA gaven er blijk van hoop te hebben dat dit nieuwe jaar voor enig herstel van de markt kan zorgen na twee slechte jaren. Het uitblijven van hogere importheffingen in Brazilië door maatregelen  van de ANPCA heeft er voor gezorgd dat de deur naar  een van de belangrijkste overzeese markten open  is gehouden. 'De afzet is begonnen en lijkt veel beter dan die van vorig jaar', zegt D. Antonio Escudero, vicedirecteur van de ANPCA. 'De markt wacht op de nieuwe oogst, aangezien de voorraden schaars zijn en van twijfelachtige kwaliteit. De afzet van de nieuwe knoflook zal starten op een nagenoeg lege markt'. Alleen het weer en de teelt van China, de belangrijkste knoflookproducent ter wereld, kunnen verandering brengen in deze situatie. 

Tijdens de bijeenkomst is ook over andere voor de sector belangrijke onderwerpen gesproken, zoals over het in werking treden van het Arbeidstijdenbesluit. Dit registreren van de arbeidstijden is van grote invloed op de ontwikkeling van het werk. De registratie op het platteland wordt bemoeilijkt door de diversiteit aan werkplekken en de mobiliteit van de arbeiders. Ook zijn er promotiecampagnes voor de Spaanse- en Europese knoflook, waaraan de ANPCA deel zal nemen, gepresenteerd.  

De dag werd o.a. afgesloten door een afgevaardigde van het bestuur van de regio Andalusië, D. Araceli Cabello. Hij heeft regionaal landbouwbeleid toegelicht. Ook de burgemeester  van Montalbán de Córdoba, D. Miguel Ruz leverde zijn bijdrage aan de afsluiting. Hij benadrukte de belangrijke rol van deze gemeente in de knoflookproductie. 

Het aandeel van de ANPCA in de sector blijkt groot. Meer dan  50% van het landbouwoppervlak en 75% van afzet binnen de sector is in handen van de ANPCA. Vijf nieuwe handelspartners werden welkom geheten.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven