Frans Schrijnwerkers, blauwebessenteler

“Buitenteelt blauwe bessen dit jaar eerder in productie dan vorig jaar”

Tholen – Het blauwe bessenseizoen bij blauwe bessen teler Schrijnwerkers is nog niet gestart, maar de productie ziet er gelukkig goed uit. "We verwachten dat de buitenteelt dit jaar wat vroeger zal beginnen, maar dat de oogstperiode wel wat gestrekt zal verlopen”, vertelt blauwebessenteler Frans Schrijnwerkers. “Normaal gesproken start het seizoen rond eind juni, maar dit jaar verwachten we de eerste pluk al begin juli rond week 25. We zijn dit jaar goed gestart en de bloei heeft zich redelijk goed gestrekt. Dus we verwachten dat niet alles in één keer komt.”

Areaal breidt nog steeds uit
“Het blauwe bessenareaal in België en Nederland neemt nog steeds toe, maar niet zo explosief als in Spanje. Gelukkig (ook) maar, want met zoveel productie komen de prijzen onder druk te staan. De populariteit van de blauwe bes neemt nog steeds toe, maar we moeten qua aanbod niet harder groeien dan de vraag”, aldus Frans. De teler ziet in Nederland het areaal wel sneller uitbreiden dan in België, maar dan ligt aan het ondernemingsklimaat in Nederland. “Het tewerkstellen van arbeiders in België is wat lastiger dan in ons buurland. En zeker in de blauwe bessenteelt zijn arbeidskrachten ontzettend gewild. Plukkers vinden zal een knelpunt worden voor de teelt.”

Variëteiten
Wanneer de Belgische en Nederlandse blauwe bessen in productie zijn is ook Polen in productie. “Maar het is altijd maar de vraag wat voor weer het de komende periode wordt”, vervolgt Schrijnwerkers. In de blauwe bessenteelt wordt nog steeds veel geïnvesteerd in nieuwe variëteiten, maar iedere variëteit heeft zijn sterkte en zijn zwakte. “We zitten nu met een jong assortiment aan variëteiten. Er komen in de blauwe bessenmarkt bijna elk jaar nieuwe variëteiten op de markt, maar het is altijd weer afwachten hoe deze presteren op lange termijn.”

Voor meer informatie:
Fam. Schrijnwerkers
Oudsbergerweg 121
3670 Oudsbergen
Tel. +32 (0)89 85 89 33
info@blauwebessen.be  
www.blauwebessen.be  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven