Ton Kruythof, Kruythof aardappelhandel Strijen:

“De droogte van vorig jaar werkt nog altijd door”

Tholen - Het nieuwe Hollandse aardappelseizoen is in aantocht. Verwacht wordt dat men over twee weken genoeg voorraad uit het Zuidwesten van het land heeft voor de verkoop. Momenteel wordt de Nederlandse markt grotendeels voorzien van importaardappelen.


“Momenteel halen we onze aardappelen voornamelijk uit Marokko, Malta en Zuid-Spanje,” vertelt Ton Kruythof van Kruythof aardappelhandel. “Uit deze regio’s halen we soorten als Nicola’s, Maltezers en Doré. De grootste afzet hebben we van Doré aardappelen in Nederland. De oogst van de aardappelen was in deze zuidelijke landen goed evenals de kwaliteit. De vraag naar nieuwe aardappelen is echter hoog en we zijn dus ook zo door onze voorraden heen. De oude Nederlandse oogst, die vorig jaar door de droogte is getroffen loopt minder.”

Binnenkort gaat het nieuwe Nederlandse seizoen beginnen. “We verwachten dan onze eerste aanvoer vanuit Tholen en daarna ook in de rest van de regio. We kijken toch weer aan tegen een droog seizoen dit jaar. Zelf hebben we arealen in de Hoeksche Waard en daar zijn de omstandigheden niet optimaal. Alleen op Tholen en Goeree-Overflakkee is er wat neerslag gevallen. De droogte zorgt dat de formaten klein blijven en komt ook de houdbaarheid van de aardappelen niet ten goede. Toch halen we de grote maten voor frietaardappelen nog altijd van de eigen Nederlandse bodem met de Agria, Markies en Victoria. Van de export moeten we het hier ook niet hebben want deze rassen worden daar veel minder geteeld. De aardappelen die we wel binnenkrijgen, zoals Agria’s uit Spanje, bestaan maar uit beperkte voorraden.”

Ton Kruythof met zijn Menopper aardappelen van eigen teelt

Vorig jaar teelde Ton zijn eigen Doré aardappelen op Mallorca. Dit jaar slaat hij echter over. “Ik ben vooral bezig geweest met het telen van Menopper aardappelen op onze eigen arealen in de Hoeksche Waard. We zijn twee jaar geleden begonnen met de teelt van deze variëteit en we zien dat deze aardappel enorm goed verkoopt op de markt. De Menopper is namelijk voor 85% resistent tegen de aardappelziekte en is geschikt voor zowel koken, bakken als frituren. We zijn begonnen met de teelt van de Menopper op 2 hectare, vorig jaar zaten we op 4 hectare en dit jaar gaan we naar 10 tot 12 hectare waarvan een kleine 1,5 hectare biologisch wordt geteeld. Deze aardappelen oogsten we pas later in het seizoen rond eind juli en kunnen goed bewaard blijven. Het is de bedoeling om deze aardappelen, waarvan we denken 500 ton te kunnen oogsten, voor het eerst een jaarrond te kunnen leveren op de markt. Het is vanwege deze teelt dat we besloten hebben even niet te telen op Mallorca, we doen namelijk ook al veel in de e-commerce en ik kan mezelf maar moeilijk in drieën delen.”

Voor meer informatie:
Ton Kruythof
Kruythof aardappelhandel Strijen
info@aardappelenbezorgen.nl
www.aardappelenbezorgen.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven