Spanje: Catalaans perzik-en nectarineareaal krimpt voor de eerste keer

Er wordt een groei van 27,5% verwacht, en een totaal volume van 520.980 ton. Voor ronde perziken wordt een groei van 18,5% geraamd (122.740 ton), voor platte perziken een groei van 29,7% (142.590 ton), de oogst van nectarines zal met 33,4% toenemen (323.000 ton) en die van pavia-perziken met 11,4% (23.660 ton).

Deze cijfers geven, ten opzichte van de oogst van vorig jaar, een gedeeltelijk herstel weer van het Catalaanse productiepotentieel. Afgelopen jaar daalde de oogst met 28%, als gevolg van een samenloop van verschillende factoren (een schaarse, onregelmatige en lange bloei, een slechte vruchtzetting en de invloed van vorst en hagel).

In het geval van Lleida bereikt de oogst de half miljoen ton niet, maar blijft deze staan op 486.060 ton, een daling van 6% ten opzichte van 2017.

In Tarragona is de groei beperkt, vanwege de invloed van het sharka-virus en het rooien van bomen als gevolg daarvan.

Barcelona herstelt zijn gebruikelijke potentieel, terwijl Girona haar specialisatie in appelen behoudt en haar steenfruitoogst stabiliseert, op iets meer dan 1,5 ton.

In sommige gebieden zal de oogst naar verwachting vijf tot tien dagen eerder van start gaan, terwijl er in andere gebieden twee tot drie dagen vertraging zal zijn.

Verkleining Catalaans areaal

Vorig jaar was er al sprake van een daling in het aantal hectares dat nieuw aangeplant werd, en deze daling houdt dit jaar aan. Voor de eerste keer sinds de cijfers worden bijgehouden daalt het totale perzik- en necatrine-areaal in Catalonië. Waar het areaal in 2018 een omvang van 22.673 hectare had, is dat dit jaar 21.395 hectare: een daling van 6%.

Toename arbeidskosten

Sisco Palau verwacht voor dit jaar nog een ander probleem tijdens het seizoen. Hij raamt dat de arbeidskosten op het platteland met 10% zullen stijgen en verwacht een even sterke stijging voor de kosten in de verpakkingsbedrijven. Deze stijgingen vertalen zich mogelijk in een prijs per kilo die 3 cent hoger ligt.

"Als deze loonsverhoging wordt vastgesteld, zal het van essentieel belang zijn om deze kosten door te berekenen in de prijs van het fruit".

Rooiingen

Tot slot kondigde Carmel Mòdol aan dat telers tot 14 juni het aantal hectares met perziken en nectarines dat ze willen rooien, kunnen doorgeven.

Deze rooiingen kunnen tot 15 mei 2020 uitgevoerd worden. Naar verwachting zal het areaal hierdoor met 2.000 hectare afnemen.

Volgens Mòdol hebben deze rooiingen tot doel dat het rendement voor telers toeneemt.

Het DARP zal de vervanging van de bomen door andere, meer winstgevende of minder wijdverspreide variëteiten, aanmoedigen.

 

Oogstraming 2019 voor perziken en nectarines in Catalonië (Afrucat en DAAM, 21 mei 2019):


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven