Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Populariteit voorjaarsgroenten verschilt per regio

Tholen - Voorjaarsgroenten lopen goed bij Sonja’s Vitaminebron in Berkel en Rodenrijs. “De raapstelen en postelein zijn dit jaar erg geliefd”, vertelt medewerkster Mia Veltkamp. “Meestal verkopen we 1 à 2 kistjes in de week maar dit jaar ging het om 4 tot 5 kistjes.” De vraag naar dit type voorjaarsgroenten stijgt wanneer het niet al te warm weer is, vermoedt Mia. “Bij warm weer komen de mensen voor onze salades. We maken 8 soorten en die zijn dan meestal om 17.00 uur alweer op.”

Andere voorjaarsartikelen die bij Sonja’s Vitaminebron goed lopen, zijn koolrabi, zomerbietjes en asperges. De winkel in de Randstad is gevestigd aan een Versplein. Klanten zijn er op zoek naar een ander assortiment dan in de supermarkt. Met de keus aan voorjaarsgroenten kan Sonja's Vitaminebron die goed invullen.


Het pand van Sonja's Vitaminebron in Berkel en Rodenrijs

In het zuidelijkste puntje van Nederland lopen de asperges het beste weg. “Maar niet in die volumes als vorig jaar. We moeten wat zon hebben en de prijs ligt vergeleken met vorig jaar een stuk hoger”, vertelt Wim van Appeven van Veers oet Wieck. Verder lopen de voorjaarsgroenten raapstelen, kasbloemkolen en spinazie goed in zijn winkel Maastricht. Maar de verkoop valt of staat met het weer. “Als de zon schijnt, gaat alles beter”, aldus Wim.


Wim van Appeven van Veers oet Wieck, archieffoto

Minder populair zijn de voorjaarsgroenten in het noorden van het land. “De mensen koken en kopen het liefst traditionele groenten. Postelein loopt daarom altijd moeilijk weg, 1 à 2 kistjes per week. Met raapsteeltjes zijn we nu een jaar of 6 tot 7 bezig en presenteren dat als alternatief voor andijvie. Dat begint een beetje te lopen”, vertelt Wiebe Visser van DEG Klaas en Maaike van der Meer uit het Friese Damwoude. In de winkel worden de raapstelen alleen in verwerkte vorm verkocht, want losse verkoop zit er niet in. “De mensen weten niet goed wat ze er zelf mee kunnen doen. In kant en klare vorm verwerken we zo’n 3 tot 4 kistjes per week.”

Asperges, de voorjaarsgroente die altijd veel belangstelling krijgt, kunnen ze in Friesland wel los verkopen. Wiebe: “Het loopt altijd wel maar we praten hier over heel andere aantallen dan bij collega’s zuidelijker in Nederland. Als groenteman heb je ook minder feeling met het product, er zitten hier ook geen telers in de buurt die daarvoor kunnen zorgen.” De voorjaarsgroente die het beste loopt in Friesland is spinazie, vooral in gewassen verpakte vorm. "Dat past het best in het traditionele aardappelen, vlees en groentenmenu."


Traditionele eters in Friesland maar de èchte groenteman Klaas en Maaike van der Meer springt wel eens uit de band, archieffoto van hun Facebookpagina

In Friesland zitten ze dus niet te wachten op asperges, raapstelen en zomerbietjes. Wel wordt met smart gewacht op de nieuwe aardappelen. “Iedereen hier in Friesland heeft verstand van aardappelen, dus wanneer de eerste in Zeeland beschikbaar zijn, dan kunnen we die hier goed verkopen. De Friese aardappelen zijn meestal wat later”, besluit Wiebe.

Voor meer informatie
Sonja’s Vitaminebron
Westerplein 94
2651 JM Berkel en Rodenrijs
T: 010-511 7143
www.winkelcentrum-berkel.nl  

DEG KIaas en Maaike van der Meer
Conradiveenlandstraat 18
Damwoude
T:0511 422 816 
@Klaas en Maaike van der Meer

Veers oet Wieck
Wycker Brugstraat 5
6221 EA Maastricht
T: 043-3211963
info@veersoetwieck.nl
www.veersoetwieck.nl  

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven