Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 20/2019:

Ommekeer in het appelaanbod

Zo langzaam aan komt er een ommekeer in het appelaanbod op de markt: de presentie van Europese partijen verminderde zich en de import vanuit overzee nam duidelijk toe. Het seizoen van de dominerende Duitse, Italiaanse en Franse partijen liep richting het einde en ook de betekenis van de aanvullende Nederlandse, Belgische en Poolse appelen nam af.



In zoverre de kwaliteit overtuigde, waren de klanten continu bereid appelen te kopen. Stijgende prijzen waren het gevolg van de afgenomen beschikbaarheid. In Frankfurt leden de clubrassen uit Italië en Frankrijk in enkele gevallen onder conditieproblemen. De import vanuit het zuidelijk halfrond stuitte hier daarom op een vriendelijke belangstelling. In het segment uit overzee domineerde over het algemeen Nieuw-Zeeland met Royal Gala en Braeburn. De eerste Pink Lady appelen uit Argentinië en Chili evenals Jazz uit Nieuw-Zeeland en Chili breidden het productpalet uit.

Peren
Met de toonaangevende Zuid-Afrikaanse en Chileense ladingen waren de markten van voldoende aanbod voorzien. De afzet verliep erg rustig en zonder bijzondere hoogtepunten.

Druiven
Inmiddels had Chili Zuid-Afrika van de eerste plaats verdrongen en bepaalde Chili de handel met Thompson Seedless en Crimson Seedless. Over het algemeen kon de kwaliteit van de producten meestal overtuigen.

Aardbeien
De Duitse leveringen namen merkbaar toe, de producten lieten soms echter te wensen over wat betreft hun kleur en diameter. Hierdoor stokte de afzet, die vanwege de lage temperaturen en het slechte weer sowieso eerder langzaam verliep.

Citroenen
Er kwam lichte beweging in de handel: er kwamen meer Spaanse Verna citroenen op de markt, die toenemend de plaats van de gevestigde  Primofiori citroenen innamen. Bovendien kwam de eerste Zuid-Afrikaanse import in beeld.

Bananen
De handel verliep over het algemeen in relatief rustige banen. De aanvoer vanuit de rijperijen stemde echter voldoende overeen met de vraag. Dit werd over het algemeen ook bevestigd door constante prijzen.

Bloemkool
Er waren weliswaar veel herkomstlanden bij de bloemkoolhandel betrokken, maar desondanks kon er niet helemaal aan de vraag worden voldaan. Aangezien het aanbod aanvankelijk krap uitviel, klommen de prijzen merkbaar omhoog.

Sla
IJsbergsla stamde voornamelijk uit Spanje, echter nam de aanvoer van daaruit enorm af. De presentie van Duitse partijen op de markt nam daarentegen tegelijkertijd toe, wat aanduidt dat Duitsland snel Spanje af zal lossen als grootste aanbieder op de Duitse markt.

Komkommers
De beschikbaarheid van de dominerende Duitse en Belgische komkommers nam toe. Aan de eerder zwakke vraag kon zonder problemen worden voldaan. De prijzen daalden meestal, aangezien de afzetmogelijkheden te gering waren.

Tomaten
Hoewel de vraag ronduit goed was, bleef ze toch achter bij het grote aanbod. Er vormden zich voorraden en deze moest men zo snel mogelijk kwijt zien te raken. Dit leidde tot prijsverlagingen.

Paprika's
Nederland domineerde de markt, Turkije en België completeerden het aanbod. De prijzen tendeerden naar beneden. Dit lag aan een te omvangrijke beschikbaarheid, die de vraag simpelweg overtrof. 

Asperges
Er arriveerden hoofdzakelijk Duitse leveringen op de markt. Andere Europese landen zoals Nederland, Polen en Griekenland vulden het aanbod met geringe hoeveelheden aan. 

Publicatiedatum: