Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt citroenen

Het aanbod van citroenen is momenteel stijgende in de meeste landen. Citroen is een inelastisch product en dat maakt dat de vraag vrij gelijk blijft aan vorig jaar. Hierdoor is de prijs van citroen sterk gedaald. Argentinië is momenteel het meest opvallende productieland voor citroenen. Het land heeft haar export verhoogd naar zowel de Verenigde Staten als Europa. Dit drukt de prijs van de Spaanse citroen in de markt. Rusland importeert momenteel citroen vanuit China.

Nederland: Vertraagde aankomst Argentijnse citroenen, voldoende Spaanse Verna-citroen
Hollandse importeurs vertellen dat deze week gestart is met de eerste verladingen van de Argentijnse citroenen. De eerste binnenkomsten worden medio juni verwacht. Het seizoen vanuit Argentinië is behoorlijk vertraagd vanwege aanhoudende regen in Tucuman en ook vanwege lokale stakingen. Door de regen en vertragingen in de oogst is het fruit dit jaar groter. Argentinië stuurt dit jaar waarschijnlijk meer citroenen naar de Verenigde Staten en er zal naar verwachting minder naar de EU komen. De Spaanse Primofiori's zijn al uit de markt. Dit jaar zijn er voldoende Verna-citroenen uit Spanje, wat de prijzen naar verwachting onder druk zal houden. Anderzijds geven importeurs aan dat de Verna-citroenen nauwelijks worden geconsumeerd in Noord-Europa, waardoor de weg vrij lijkt voor Zuid-Afrika. Tegelijkertijd is de Zuid-Afrikaanse aanplant van citroenen, met name in de Oostkaap, fors toegenomen. Giganten als Coca Cola hebben hun risico gespreid en in deze aanplant geïnvesteerd. De verwachting is dan ook dat de een groot percentage van die extra aanplant opgenomen zal worden door de verwerkende industrie.

Duitsland: Spanje domineert het aanbod
In Duitsland is het momenteel Spanje dat de klok slaat. De afzet van de Spaanse handelswaar verloopt op dit moment in de gehele Duitse groothandel naar wens. Ook de prijsstelling bleef over het algemeen stabiel de voorbije weken. Enkel in Keulen schoten de prijzen vorige week in de hoogte, in Hamburg werden de prijzen daarentegen iets naar beneden bijgesteld.

Daarnaast duiken her en der ook Argentijnse en Italiaanse Amalfi-citroenen in het groothandelsaanbod op. Mocht de temperatuur de komende weken de hoogte ingaan, dan verwacht men een verhoogde afzet van citroenen, voornamelijk binnen het horecasegment, aldus een leverancier.

Frankrijk verwacht deze zomer een stabiele markt
Een handelaar op Rungis verwacht dat de citroenenmarkt deze zomer stabiel zal zijn. “We verwachten gedurende de hele zomer een continue aanvoer vanuit Spanje. De volumes worden nog aangevuld door Chileens, Argentijns en Zuid-Afrikaans product. Doordat er meer citroenen beschikbaar zijn, kunnen we competitievere prijzen handhaven.” Op dit moment is de nieuwe Spaanse oogst net op de markt. Het wachten is op Argentinië. De vraag is volgens de handelaar tevredenstellend. “Maar heel groot zal de vraag naar citroenen nooit worden. Het blijft bovenal een smaakmaker.”

Italië: Primofiore in plaats van Bianchetto
Voor deze zomer gaat er een tekort zijn aan Italiaanse citroenen en dus ook een traag seizoen voor diegenen die zoeken naar een exclusief Italiaans product. Veel handelaren halen momenteel hun citroenen uit Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. Met de black spot ziekte op citrus die momenteel heerst, is het echter nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de handel in citroenen.
Op Oost-Sicilië heeft men momenteel last van een andere ziekte. Door ongunstige klimaatverandering die als gevolg heeft dat de regio wordt getroffen door lage temperaturen en een sterke wind heeft de ‘Mal Secco’ schimmelziekte de citroenoogst hier aangetast.

De prijs voor citroenen is momenteel nog hoog met 0,55 €/kg evenals de vraag. Maar de Italiaanse Primofiore kan niet lang bewaard blijven met als gevolg dat veel producten wegrotten na een korte tijd in de opslag. De Bianchetto is minder in trek omdat deze minder tegen het klimaat is opgewassen. Een klein volume aan Verdello citroenen wordt ook nog verwacht.

Spanje: verzadigde Europese markt
De Europese markt vertoont voor het eerst tekenen van verzadiging in de vraag naar citroenen al is de vraag naar citroenen vanuit Spanje groeiende in landen als Canada, Brazilië en het Midden-Oosten. In China is er een grote vraag naar citroenen en is men ook bereid deze vanuit Spanje te importeren maar het transport van vers fruit tussen de twee landen is nog niet naar de juiste omstandigheden aangepast. Spanje is ook aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om haar producten te exporteren naar Japan en Vietnam als de omstandigheden voor transport hier in de toekomst gunstig voor zijn.
Spaanse telers oogsten dit jaar meer Verna’s dan voorgaande jaren. Ook is de kwaliteit dit jaar beter dan voorheen dankzij het weer.

China: export naar de regio
Het Chinese citroenen seizoen loopt van oktober tot december. Dan worden de meeste citroenen geoogst. Daarna worden ze opgeslagen in de koeling, waardoor er eigenlijk het grootste gedeelte van het jaar citroen op de markt is. Momenteel is de prijs niet heel hoog, maar ook niet lager dan vorig jaar rond deze tijd. Er wordt verwacht dat de prijs van citroen in de komende maand zal toenemen. Verder exporteert China ook veel citroenen, dit jaar is dat zelfs toegenomen. Zo zijn de export bestemmingen onder andere: Rusland, Indonesië, Kazachstan en Singapore. Voor de Chinese markt is de Meyer variëteit belangrijk, terwijl voor de export meestal de Eureka variëteit wordt gekozen.

Uruguay: scheepsroute voor Zuid-Amerika naar de VS
Een nieuwe scheepvaartroute tussen Uruguay en de VS is geopend. Op deze route worden onder andere citroenen en andere citrus vanuit Uruguay naar de VS getransporteerd. De VS is de belangrijkste exportmarkt voor Uruguay als het gaat om citrus. Ook export uit Chili kan via deze nieuwe route geëxporteerd worden naar de Oostkust van de Verenigde Staten.

Argentinië: overstromingen stellen oogst uit
Het is voor de tweede keer dit jaar dat het Zuid-Amerikaanse land citroenen exporteert naar de VS. De export van citroenen naar de VS wordt geschat op 20.000 tot 30.000 ton en kent daarmee een groei van ruim 300% ten opzichte van vorig jaar. Door de toenemende export naar de VS zullen er minder citroenen naar de Europese markt worden geëxporteerd. Het heeft echter veel geregend in de belangrijkste districten in Argentinië (Tucuman-district) en er zijn ook lokale stakingen. Dit vertraagt de oogst tot op zijn vroegst eind juni. In het uiterste noordwesten van het land (Salta-district) zijn de weersomstandigheden minder slecht en is de kwaliteit van de citroenen goed.

Verenigde Staten: lage prijzen voor goede kwaliteit
Het volume in de oogst van citroenen in Californië is ten opzichte van vorig jaar sterk gestegen. Dit is vooral te danken aan gunstige weersomstandigheden in de regio. Niet alleen zijn de volumes groot, ook hebben de citroenen een grote maat. Een paar districten in Californië overlappen in de oogst op het moment en dat zorgt voor een hoog aanbod van citroenen in de markt.

“De vraag naar citroenen is gelijk aan vorig jaar terwijl het aanbod met 10 tot 20% is gestegen. De citroenen kennen daarnaast een Inelastische vraag en dus zit er niks anders op dan bij een hoger aanbod de prijzen te verlagen. Die lage prijzen tekenen ook het seizoen en dat gaat niet snel veranderen. De lage prijzen voor citroenen zijn voor de tijd van het jaar ook niet normaal. De prijzen voor de kleinere maten beginnen weer wat te stijgen maar die voor de grote maten blijven klein.” Daarnaast blijft er import binnenkomen uit voornamelijk Latijns-Amerika. 

Zuid-Afrika: hogere productie
Door de toename van de citrusteelt in Zuid-Afrika is er een dalende trend te zien. De inkomsten uit citroenen steeg echter met twee derde in de laatste zes jaar. Door de stijgende teelt van citroenen in het land daalt echter de prijs van dit product en is, zo voorspelt de Citrus Growers’ Association, de exportwaarde van citroenen gehalveerd.
De totale productie is immers meer dan verdubbeld en bedroeg vorig jaar 473.000 ton. Een groot deel van de nieuwe plantages is echter nog niet in productie en er worden nog altijd bomen aangeplant.

Publicatiedatum: