Marktrapport Oostenrijk week 21/2019

'Groei van Oostenrijkse vroege aardappelen vertraagd, uienprijzen nog vaster'

De Oostenrijkse levensmiddelenhandel wordt momenteel voornamelijk voorzien van aardappelen van de oude oogst uit Frankrijk, evenals van Israëlische en Egyptische vroege aardappelen. De beschikbare hoeveelheden zijn daarbij echter al zeer te overzien en met prijzen van tot wel 80 euro per 100 kg relatief duur. Spaanse vroege aardappelen zouden weliswaar een alternatief kunnen zijn, maar de handelaren proberen om zonder importaardappelen van het Iberisch Schiereiland uit te komen.

De tot nu toe ronduit natte en koude meimaand vertraagt de groei van de Oostenrijkse vroege aardappelen. Desondanks zouden dit weekend de eerste aardappelen voor de levensmiddelenhandel in Steiermark en Burgenland gerooid kunnen worden. In de vroege teeltgebieden in Niederösterreich zal het seizoen dit jaar vermoedelijk begin juni van start gaan. Prijzen worden momenteel nog niet genoemd. Het prijsniveau zal echter gezien het krappe aanbod en de hoge importprijzen hoger komen te liggen dan in de voorgaande jaren.


 
Uienprijzen nogmaals vaster
De afzet van de uienoogst van 2018 gaat langzaam maar zeker ten einde. De meeste magazijnen zijn inmiddels geruimd en de restvoorraden, die nog voorhanden zijn, zijn grotendeels vergeven. Vrije waren zijn nauwelijks meer beschikbaar en zijn dan ook gezocht. De telersprijzen trokken nogmaals aan. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje wordt afhankelijk van kwaliteit en grootte momenteel meestal tussen de 68 en 72 euro per 100 kg betaald. Het natte en koude weer van de afgelopen dagen vertraagd de winteruienoogst. De eerste winteruien zullen naar het er nu naar uitziet begin juni geoogst worden.

Rustige wortelmarkt
De afzet van de worteloogst van 2018 verloopt rustig en onspectaculair. Het aanbod is inmiddels te overzien en stuit op het momenten op een zeer goede vraag vanwege het weer. De telersprijzen trokken nogmaals aan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven