Spanje: breva vijgenseizoen is vertraagd

Dit jaar begint het seizoen van de eerste breva vijgen in Elche met een week vertraging. De oogst zal kleiner zijn dan gebruikelijk.

De lage temperaturen zijn mede verantwoordelijk voor de vertraging. Ondanks de uitbreiding van het areaal wordt er een 25 tot 30% kleinere oogst verwacht. "We hebben dan wel een groter areaal, maar de rendementen op de jonge plantages liggen lager en dat heeft invloed, evenals de weersomstandigheden van de afgelopen weken", stelt Susi Bonet, commercieel directeur van coöperatie Cambayas, een van de grootste teelt- en exportbedrijven van breva vijgen en reguliere vijgen.

"De weersschommelingen waren opvallend: de warme dagen zorgden ervoor dat het fruit viel en de daaropvolgende storm en wind vertraagden de groei", vervolgt Susi Bonet.

Het feit dat de breva vijg slechts ongeveer vier weken aanwezig is op de markt, maakt dat het gaat om een nichemarkt. "De Europese markten kijken elk jaar uit naar de aankomst van de Spaanse breva vijgen aangezien er nog geen product beschikbaar is vanuit andere plaatsen in Europa", licht de directeur toe.

"De prijzen van de breva vijgen liggen over het algemeen bovendien hoger dan die van de reguliere vijgen zoals de Colar vijg, die wel te maken heeft met concurrentie vanuit andere plaatsen van herkomst, zoals Turkije. De breva is vleziger, met een zachtere textuur en een zoetere smaak en wordt geoogst van dezelfde bomen als de reguliere vijgen vanaf augustus. De breva vijgen, die groter zijn, verschijnen eerder. Het reguliere vijgenseizoen begint later en heeft daardoor geen invloed op de prijzen van de breva vijg, waarvan de marktprijs stabiel blijft", aldus Susi Bonet.

Cambayas zet ongeveer 40% van zijn product af op de nationale markt. De rest wordt geëxporteerd. Volgens Bonet zijn Italië en Frankrijk met afstand de landen die het meest vragen om dit product. Ook Nederland importeert het product, zij het in mindere mate.

 

Meer informatie:  
Susi Bonet
CAMBAYAS COOP. V.
T: +34 966 637 588
susi@cambayas.com
www.cambayas.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven