Spaans citrus wordt gewaardeerd in Italië

In Italië wordt Spaans citrus erg gewaardeerd, de prijzen zijn competitief en de gewassen worden bijna 12 maanden per jaar geteeld. Dit jaar lijkt de sector zich echter in een dip te bevinden. In Spanje zijn de prijzen voor zowel sinaasappelen als citroenen lager dan vorig jaar.

"Momenteel worden de laatste restjes van de Fino citroenen geoogst en nu, tegen het eind van het seizoen, zijn de prijzen erg laag; €0,40 à €0,50 per kilo," zegt Giuseppe Lacovazzo, een Italiaanse teler met Spanje als thuisbasis.

"Binnenkort gaan we starten met het Verna ras en de prijs hiervan is €0,30 à €0,40 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Spaanse regio Murcia zal ook dit jaar weer koploper zijn als het gaat om de hoeveelheden en hopelijk zullen de prijzen zich herstellen. Momenteel liggen ze rond de €0,70 à €0,80 per kilo, de prijs voor een kilo citroenen met blad bedraagt ongeveer €0,65 en de citroenen die niet als premium worden afgezet, hebben een prijs van €0,55."

Ook de sinaasappelen hebben lage prijzen, maar de markt is goed, zeker gezien het koude weer. "De rassen die bestemd zijn voor Italië zijn Navel Lane Late, Chislett, Navel Powell en Valencia Late. Voor een kilo kwaliteitssinaasappelen met blad betaal je €0,38 à €0.43. Het is duidelijk dat de telers nog minder ontvangen, ongeveer €0,17 tot €0,24 zonder dat er rekening wordt gehouden met al het werk dat eraan vooraf is gegaan", zegt Giuseppe.

"Dit jaar is Argentinië laat met het citrus vanwege problemen met het klimaat. Zo hebben Spanje en Turkije een aantal weken extra op de Europese markten. In ieder geval moeten we er rekening mee houden dat Argentinië het eerste jaar veel naar de Verenigde Staten zal exporteren, dus we zullen zien hoe de markt zich de komende maanden zal ontwikkelen."

"De prijzen voor Italiaanse citroenen zijn hoger. Een kilo van Rocca Imperiale citroenen van goede kwaliteit kost bijvoorbeeld €1,40 à €1,70", besluit Giuseppe.

Voor meer informatie:
Giuseppe Iacovazzo
Mob.: +34 6 04114494 / +39 351 2005303
Email: giuseppeiacovazzo23@gmail.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven