Oekraïense recordoogst haskapbessen zal niet leiden tot prijsdalingen

Volgens Alexander Yarechenko, waarnemend directeur van het  Institute of Horticulture in Oekraïne, kan het land in 2019 een recordoogst haskapbessen verwachten. 

“Haskapbessen winnen aan populariteit in Oekraïne en de grootste boomgaarden leveren nu nog geen commerciële volumes. De aanvoer is dus vrij beperkt. Volgens onze ramingen zal de bruto opbrengst van haskapbessen in 2019 waarschijnlijk niet hoger zijn dan 20 tot 25 ton," aldus de expert. 

Hij merkt op dat de beschikbare hoeveelheden tot nu toe geen negatieve gevolgen op de prijzen hebben gehad. "We verwachten dat de retailprijzen tussen de €5,11 en €6,81 zullen liggen voor verpakte bessen van hoge kwaliteit en dit is vrijwel vergelijkbaar met de prijzen in 2018."

Volgens de expert zal het oogst- en afzetseizoen van de verse haskapbessen dit jaar zo'n 30 dagen duren, waarna het afzetseizoen van blauwe bessen zal beginnen. Er zullen voor het eerst nieuwe, smakelijke haskaprassen op de markt komen die een grote groep consumenten aan zullen spreken. 

De haskapteelt in Oekraïne is in termen van hoeveelheden niet met die in buurland Polen te vergelijken. Sommige Poolse deskundigen menen dat Polen met een areaal van naar schatting 2.000 hectare de grootste haskapproducent ter wereld is. In Oekraïne wordt het areaal op 60 tot 150 hectare geraamd. Veel marktdeelnemers zijn bang dat er geen afzetmarkt voor deze bes is en dit staat de verdere uitbreiding van het areaal in de weg. 

 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven