Nieuw-Zeeland: Grootste sorteermachine zuidelijk halfrond geeft kiwisector een boost

Sinds de installatie van de Bravo-sorteermachine kunnen de telers van het Nieuw-Zeelandse verpakkingsbedrijf EastPack hun fruit  oogsten wanneer het perfect rijp is omdat de machine over een enorme capaciteit beschikt. 

Bravo is een 14-lijns fruitsorteermachine, de grootste op het zuidelijk halfrond, en is uitgerust met een dubbel invoersysteem, automatische sorteerder en dozenvuller, evenals nabij-infrarood technologie (NIR). Hij beschikt over een Compac Spectrum-camerasysteem dat in staat is om meer dan 500 beelden van ieder stuk fruit te maken wanneer deze met grote snelheid passeren. Deze technologie zorgt voor een hoge nauwkeurigheid en minimaliseert menselijk ingrijpen en dit bespaart EastPack veel werk. 

"Het is ontzettend belangrijk dat we investeren in technologieën waarmee we onze telers de best mogelijke post-harvestdiensten kunnen bieden," legt EastPack directeur Hamish Simson uit. "Dit betekent dat zij hun fruit op het meest optimale tijdstip kunnen verpakken waarmee zij hun verhandelbaar percentage klasse I fruit kunnen maximaliseren."

Het bedrijf is gevestigd in Te Puke en was één van de eerste pakstations voor de kiwisector, bekend onder de naam Bay Fruitpackers. De vestiging werd in 2013 buiten gebruik gesteld, toen de impact van de bacterieziekte Psa-V een hoogtepunt bereikte. Toen de sector weer uit het dal klom, werd al gauw duidelijk dat het nieuwe golden kiwiras (Gold3) snel in volume toe zou nemen. Gezien de korte oogst van dit ras stond de sector echter voor een nieuwe uitdaging en dat was de beschikbaarheid van voldoende bewaar- en verpakkingsfaciliteiten om de snelle groei van het aantal golden kiwi's bij te kunnen benen. 

In 2014 werd de vestiging dan ook opnieuw in gebruik genomen en uitgerust met een splinternieuwe negen-lijns sorteermachine, de Alpha Grader. De aanvoer van Gold3 bleef echter gestaag toenemen, vandaar dat er in 2016 overgegaan werd tot de aanschaf van de Bravo Grader. In de huidige faciliteit kunnen 250.000 dozen per dag worden verwerkt en worden jaarlijks meer dan 10 mln dozen bewaard. 

Eén van de grote pluspunten van de Bravo-sorteermachine voor EastPack is dat hij bijdraagt aan de mate van automatisering binnen het bedrijf. Simson zegt dat automatisering belangrijk is om overeind te blijven nu de kiwisector lijdt onder een tekort aan arbeidskrachten dat met het jaar groter lijkt te worden. 

"Er is een enorme vraag naar arbeidskrachten en pakstations concurreren onderling om voldoende arbeidskrachten te werven," legt hij uit. "Automatisering stelt ons in staat om onze seizoensarbeiders meer productief werk te laten doen en dat is een groot voordeel."

Tijdens het piekseizoen zijn er zo'n 840 mensen werkzaam in het pakstation, waaronder lokale arbeidskrachten, werktoeristen en mensen afkomstig van het RSE-programma (Recognised Seasonal Employee). EastPack biedt haar postharvest-diensten momenteel aan 27% van de Nieuw-Zeelandse kiwitelers aan. 

"Verpakkingscapaciteit en nauwkeurige sortering worden steeds belangrijker voor telers en EastPack heeft telers op dit gebied aantrekkelijke mogelijkheden te bieden," aldus Simson. 

Hij voegt eraan toe dat het seizoen 2019 erg vroeg begonnen is als gevolg van het warme en droge zomerweer. 

"Deze groeiomstandigheden hebben eraan bijgedragen dat het drogestofgehalte hoog is en dit zal zich vertalen naar smakelijk fruit voor de markt," vervolgt Simson. "Dit jaar zal de kiwisector een recordaantal Golden kiwi's verpakken. Het is voor het eerst dat de aanvoer van SunGold die van groene kiwi's overtreft (74 mln dozen Gold ten opzichte van 73 mln dozen Green)."

Dit jaar zal EastPack een volgende stap zetten op het gebied van automatisering door de bouw van het eerste volledige geautomatiseerde koelhuis in de sector. Het koelhuis zal vijf verdiepingen tellen en een capaciteit van 1,2 mln dozen hebben. De pallets worden geheel automatisch naar de juiste plaats in het koelhuis gebracht. 

 

Voor meer informatie:
Hamish Simson
EastPack
Phone: +64 7 573 0900
info@eastpack.co.nz 
www.eastpack.co.nz


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven