Alibaba krijgt klachten van Europese consumentenorganisaties

VK: Waitrose & Partners breidt eigen bezorgdienst uit
Waitrose & Partners breidt de eigen bezorgdienst While You're Away uit. In oktober werd de bezorgdienst bij wijze van proef ingezet. Deze pilotfase bleek in zoverre succes onder de 100 consumenten die hier gebruik van maakten dat het aantal consumenten wordt uitgebreid naar 1.000. While You're Away heeft als kenmerk dat de bezorgdienst ook kan worden gebruikt als de consument zelf van huis is. De klant geeft de bezorger toegang tot het eigen huis door middel van nieuwe technologie op basis van tijdelijke toegangscodes. De bezorger ontvangt de code via een beveiligde app, waarmee voor een korte periode toegang tot de woning van de klant wordt verkregen. Als de bestelling eenmaal is aangekomen, wordt de toegangscode verwijderd.
Bron: retailanalysis.igd.com

FamilyMart wil einde aan Taiwanese joint venture
De Japanse buurtwinkelketen FamilyMart wil een eind maken aan de joint venture die het bedrijf 15 jaar gelden was aangegaan met het Taiwanese Ting Hsin International Group. Het moederbedrijf van FamiliMart, FamilyMart Uny Holdings wil juridische stappen nemen om een einde te maken aan de samenwerking. FamilyMart wil zich uit de joint venture terugtrekken wegens contractuele geschillen. Volgens FamilyMart is Ting Hsin sinds 2012 gestopt met het verstrekken van transactie-informatie. Ook is het Taiwanese bedrijf nalatig in zijn betalingen om de FamilyMart-naam te mogen gebruiken.
Bron: reuters.com

Italië: Coop begint campagne voor AGF zonder gewasbeschermingsmiddelen
Coop Italia is een campagne begonnen voor AGF van het eigen huismerk. Het doel van de campagne is om de AGF-soorten aan te bieden zonder enige aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen. De retailer wil geleidelijk aan het gebruik van vier types gewasbeschermingsmiddelen elimineren, waaronder glyfosaat. Vanaf eind mei zullen de 1.100 Coop-vestigingen fruit aanbieden dat geheel vrij is van deze middelen. Kersen zijn de eerste fruitsoort in het huismerkassortiment van Coop die geheel zonder gewasbeschermingsmiddelen verkrijgbaar zullen zijn. Op dit moment verkrijgt Coop zijn kersen via 116 leveranciers en meer dan 7.000 teeltbedrijven. Later in 2019 zullen in totaal 15 AGF-soorten op deze manier worden aangeboden, waaronder meloenen, druiven en clementines.
Bron: esmmagazine.com

Spanje: DIA sluit noodovereenkomst met banken
De Spaanse keten DIA heeft een faillissement afgewend door op het laatste moment overeenkomsten met banken te sluiten voor financiering. Dat meldt de nieuwe eigenaar van DIA, LetterOne. DIA heeft moeite om te concurreren met zowel Spaanse als buitenlandse concurrenten. DE concurrentie heeft meer geïnvesteerd in de eigen winkels, waardoor DIA een belangrijk stuk van zijn marktaandeel is kwijtgeraakt en een enorme schuld heeft opgebouwd. De grootste crediteur van DIA, Santander, heeft een overeenkomst gesloten met LetterOne op het moment dat de deadline voor faillissement nog slechts een paar uur op zich liet wachten.
Bron: reuters.com

VK: mogelijk banenverlies bij Ocado door brandschade
Wegens een brand bij een eigen distributiecentrum in februari lopen tot 400 werknemers het risico om hun baan bij Ocado te verliezen. Ocado heeft toegegeven dat het twee jaar zal duren voordat het geavanceerde logistieke centrum weer herbouwd zal zijn. Ocado is nu in overleg met zijn werknemers over mogelijke ontslagen, nadat het bedrijf eerder niet in staat bleek te zijn om een alternatief voor het afgebrande distributiecentrum te vinden. Ondanks het afbranden van de faciliteit hebben werknemers van het dc tot nu toe hun volledige salaris kunnen behouden.
Bron: theguardian.com

Bulgarije: rechtbank ziet af van boete voor Metro Cash&Carry
Een rechtbank in Sofia heeft de boete van 14,9mln levs (€7,6mln) geannuleerd, die eerder door de Bulgaarse mededingingsautoriteit werd opgelegd bij Metro Cash&Carry Bulgaria. De boete werd opgelegd wegens illegale vergelijkende advertenties. De rechtbank heeft echter besloten dat de reclamecampagne van Metro niet kan worden gedefinieerd als een illegale vergelijkende advertentie. Er is geen sprake van dat door de reclamecampagne de goede naam van concurrent Lidl wordt besmeurd of dat er op de populariteit van Lidl wordt meegelift. De mededingingsautoriteit krijgt twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.
Bron: seenews.com

Alibaba krijgt klachten van Europese consumenten
Alibaba Group Holding Ltd heeft klachten gekregen van zes Europese consumentenorganisaties. De klachten betreffen de voorwaarden voor de online retailservice van Alibaba, die volgens de organisaties oneerlijk zouden zijn. Sommige van deze voorwaarden zijn in strijd met de regelgeving van de EU. De consumentengroepen uit onder andere Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland hebben de klachten ingediend bij nationale toezichthouders. Het grootste probleem volgens de consumentengroepen heeft te maken met de voorwaarden met betrekking tot enige geschillen tussen de consument en de leverancier. Alibaba stelt nu als voorwaarde dat een consument dit geschil alleen uit kan vechten door naar een rechtbank in Hong Kong te gaan, mocht dit niet op vriendschappelijke wijze kunnen worden verholpen. Dit gaat volgens een van de consumentenorganisaties, de BEUC lijnrecht in tegen de wetgeving van de EU. De BEUC is van mening dat consumenten het recht moeten hebben om geschillen bij rechtbanken in het eigen land voor te leggen. “Als Alibaba zich wil richten op consumenten in de EU, moet het bedrijf de consumentenregels binnen de EU in acht nemen. Als Alibaba dat niet doet, moeten nationale autoriteiten ingrijpen", aldus Monique Goyens van de BEUC.
Bron: gulfnews.com

VK: Co-op mag nieuw dc bouwen
Supermarket Co-op heeft toestemming van de lokale overheid gekregen om in 2022 een nieuw regionaal distributiecentrum te openen. De nieuwe faciliteit komt te staan in Biggleswade en krijgt een oppervlak van 61.400 vierkante meter. Door het nieuwe dc worden zo'n 1.200 banen gecreëerd. Co-op heeft voor de locatie een leasecontract gesloten van 20 jaar. Eerder waren in november 2018 al contracten uitgewisseld tussen Co-op en de eigenaar van de locatie, dc Symmetry, hoewel deze contracten nog moesten wachten op officiële goedkeuring van de lokale overheid.
Bron: essentialretail.com

VS: Publix verdubbelt investering in uitbreiding hoofdkwartier
Publix wil zijn hoofdkwartier in Florida fors uitbreiden. De uitbreiding beslaat een oppervlak van 17.650 vierkante meter. Om dit te financieren wordt de investering verhoogd van $28mln naar $65mln (van €25,1mln naar 58,2mln). De hogere kosten komen door de extra gebouwen met een oppervlak van 2.780 vierkante meter, die nodig zijn voor het extra personeel dat zal worden aangenomen. Ook had Publix te maken met kosteninflaties gerelateerd aan de bouw en extra kosten voor het interieur. Naar verluid is de uitbreiding van het hoofdkwartier in de laatste planningsfase beland.
Bron: delimarketnews.com

VS: ShopRite-werknemers stemmen in met contract
Leden van de vakbond United Food and Commercial Workers (UFCW) Local 1776KS die werkzaam zijn bij Shoprite Supermarkets in Philadelphia hebben ingestemd met een nieuwe arbeidsovereenkomst. Het nieuwe contract is bedoeld voor de meer dan 2.500 leden die werkzaam zijn bij Shoprite. Vertegenwoordigers van zes ShopRite-franchisenemers in het zuidoosten van Pennsylvania (Ammons Supermarkets, Brown's Super Stores, Collins Family Market, Colligas Family Market, R & R ShopRite en GMS Zallie Holdings) waren aanwezig bij twee vergaderingen van de vakbond op 16 mei. Daar werden de details over het nieuwe contract uitgelegd, waar vervolgens over werd gestemd. Het nieuwe contract behelst zaken als hogere lonen en de bescherming van arbeidsvoorwaarden.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Walmart plant nieuw hoofdkwartier van 120 hectare
Walmart heeft plannen bekend gemaakt voor een nieuw hoofdkwartier in Bentonville, Arkansas. De nieuwe faciliteit beslaat een oppervlak van 120 hectare en is bedoeld om nieuw talent op het gebied van IT aan te trekken. De faciliteit vormt een soort studentencampus, met een groot scala aan voorzieningen voor werknemers.
Bron: finance.yahoo.com

VS: Lidl heeft plannen voor winkel in Philadelphia
Lidl is van plan om voor de lente van 2020 een eerste winkel te openen in Philadelphia. De winkel moet worden geplaatst bij Port Richmond en is een van de 25 filialen die de Duitse keten op de planning heeft staan. De andere vestigingen worden onder andere geopend in South Carolina en New York. Hoewel er geruchten rond gaan over plannen van Lidl voor het zuiden en noordoosten van Philadelphia, werd hierover in de persverklaring over Port Richmond geen melding gemaakt. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om details te geven over locaties die nog in overweging zijn.
Bron: philly.com

VS: Giant neemt winkels van Ferguson & Hassler over
Giant Food Stores heeft een overeenkomst gesloten met het familiebedrijf Ferguson & Hassler. Giant zal de supermarkt van Ferguson & Hassler in Quarryville, Pennsylvania overnemen en heropenen onder het Giant-merk. Ferguson & Hassler is al meer dan 100 jaar actief in de supermarktsector van Pennsylvania. De locatie in Quarryville heeft een oppervlak van 6.000 vierkante meter en opereerde onder de naam Fergie's. De winkel, die sinds 1988 actief is, is het enige filiaal van het familiebedrijf. De winkel zal op 19 juni zijn deuren sluiten en na ongeveer een week als Giant-winkel worden heropend. De vestiging zal dan zijn uitgebreid met een eigen pompstation. Het is voor de tweede keer in het afgelopen jaar dat Giant's een zelfstandige supermarkt overneemt. In september nam de afdeling van Ahold-Delhaize in Lancaster een winkel over van Darrenkamp. De andere drie filialen van Darrenkamp werden gesloten.
Bron: winsightgrocerybusiness.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven