"Nu de Poolse haskapbes (honingbes) is geregistreerd, neemt de exportvraag toe"

Er liggen goede tijden in het verschiet voor de haskapbes, ook wel bekend als honingbes. Vorig jaar december werd de haskapbes in Europa geregistreerd en het fruit mag nu naar andere Europese landen worden geëxporteerd. Dit betekent voor een Poolse teler, die voorheen alleen de lokale markt van haskapbessen voorzag, het begin van een spannende periode. 

Sinds de haskapbes officieel is geregistreerd, mag hij naar overige markten in Europa worden geëxporteerd. Voor de Poolse teler BlueHaskap betekent dit de start van een nieuw avontuur. Volgens algemeen directeur Anna Litwin bestaat de volgende uitdaging uit het  het wekken van de aandacht van het grote publiek voor deze nog  onbekende fruitsoort: "Haskapbessen zijn nog steeds vrij onbekend. Niet alleen onder potentiële klanten maar ook onder telers. We verdiepen ons nog steeds in de teelt van deze bessen. De meeste rassen die in Polen worden geteeld, zijn uitermate geschikt om verwerkt te worden tot sap of jam. Om de bekendheid van deze bes te verhogen onder consumenten, willen we hem ook vers aan kunnen bieden. Momenteel zijn er maar één of twee rassen die geschikt zijn om vers gegeten te worden. Het is dan ook een enorme uitdaging om meer zoete rassen te vinden die ook nog eens over langere afstanden vervoerd kunnen worden."  


Anna Litwin die haskapbessen promoot

Nu de bes geregistreerd is, ziet Litwin de vraag gestaag toenemen. "Het lijkt erop dat andere landen wel degelijk benieuwd zijn naar deze bes. Sinds de registratie hebben we orders uit België, Oostenrijk. Duitsland, Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Scandinavië, Canada, de Verenigde Staten en zelfs Japan binnen gekregen. Deze groeiende vraag betekent dat we klaar moeten zijn om zowel verse als diepgevroren haskapbessen te leveren en dat zijn we! We kunnen daarnaast ook haskapbessen met een biokeurmerk leveren," aldus Litwin.

Hoewel Polen onlangs door strenge vorst werd getroffen, waardoor met name blauwe bessen schade opliepen, hebben haskapbessen geen nadeel van het koude weer ondervonden. "Over het algemeen is het zo dat haskapstruiken bestand zijn tot temperaturen onder de -30℃. In Polen daalt het kwik vrijwel zelden zo laag dus hoeven we ons daarover geen zorgen te maken. Een haskapteler vertelde me trouwens dat sommige van zijn planten deze winter bevroren waren, toen de temperatuur een aantal dagen onder de -20℃ daalde. Ikzelf heb dit nog nooit meegemaakt," vervolgt Litwin. "Ook niet wat betreft de vorst tijdens de bloeiperiode, zoals dit jaar half april, toen het -7℃ was. Geen enkele bloesem was bevroren. Het enige probleem was dat er tijdens deze vorstperiode een tekort aan bijen was om de bloesem te bestuiven en dat kan resulteren in een kleinere oogst en het kan ook zijn dat sommige bessen niet de juiste vorm hebben."

Litwin is van mening dat haskapbessen enorm veel potentie hebben. "Haskapbessen ... daar draait ons hele leven om. We houden van dit fruit omdat het ons fysiek en mentaal in topconditie houdt en enorm gezond is. We denken dat mensen overtuigd zullen zijn van de grote waarde van deze bessen als ze ons fruit eenmaal geproefd hebben en we weten zeker dat ze er dol op zullen zijn."

 

Voor meer informatie:
Anna Litwin
BlueHaskap
Tel: +48 513-648-686
Email: anna@bluehaskap.com 
www.bluehaskap.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven