steeds minder telers telen knoflook

Prijs Turkse knoflook zal stijgen door lagere opbrengst

De Turkse knoflooksector worstelt met kosten, wat resulteerde in een lagere opbrengst dan normaal. Hoewel de kwaliteit goed is en de vraag naar knoflook stabiel, betekenen de lagere volumes dat er weinig producten zijn nadat aan de vraag van de lokale markt voldaan is. 

Kerem Baltu van Tumen Pakeleme ve Tarim (Tumen Tarim) zit al meer dan 30 jaar in de knoflook. Hij denkt dat dit seizoen het beste ooit voor Turkse knoflook had kunnen zijn, maar dat dit niet gebeurde. "Dit jaar is de kwaliteit beter dan ooit, omdat we goed weer hadden met koude periodes wat z'n effecten op de schil heeft en het product sterk maakt. Helaas ligt het anders. Elk jaar geven kleinschalige telers het op dankzij stijgende arbeidskosten en kosten voor gewasverbeteringsmiddelen. Het wordt elk jaar moeilijker om winst te maken."

De daling van knoflooktelers heeft een directe impact op de export van dit product. "Turkse knoflook is erg populair in Turkije dankzij z'n sterke smaak en geur. Maar nu de oogst 50% lager zal zijn dan in voorgaande jaren, betwijfel ik of er genoeg producten over zijn om te exporteren na aan de lokale markt geleverd te hebben. Dit betekent dat de prijzen ongetwijfeld zullen stijgen."

Als Tumen Tarim knoflook exporteert, dan gaat die meestal naar Europese landen. "We exporteren knoflook naar Polen, Frankrijk, Oekraïne en Italië. We hebben dus vooral Europese klanten. Ons doel is om op de Britse markt te komen. We telen jaarlijks 4.000 ton knoflook. We concurreren met Spanje, China en Egypte, die goedkopere knoflook hebben dan wij. Dit heeft niet echt veel effect op onze markt, omdat Europeanen kwaliteit en smaak boven de prijs stellen. Voor verse knoflook ligt de prijs in Turkije op € 1,50 / kg."

Voor meer informatie:
Kerem Baltu 
Tumen Tarim
Tel: +90 324 454 0088
Fax: +90 324 454 0089
Mobile: +90 532 5936970
Email: kerem@tumen-tarim.com 
www.tumentarim.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven