Inkomsten citroensector gedaald na hoogtepunt in 2016-2017. Easypeelers leveren momenteel het meest per ton op

Zuid-Afrika: lagere inkomsten uit citrus onvermijdelijk nu aanvoer groeit

De normale marktwerking zorgt ervoor dat de inkomsten uit de citrusexport een dalende trend vertonen. In de laatste nieuwsbrief van de Citrus Growers' Association legt directeur Justin Chadwick uit dat de veelbesproken toename van de citrusteelt van de afgelopen jaren als consequentie heeft dat de inkomsten dalen. 

Voor vrijwel alle citruscategorieën daalden de gemiddelde inkomsten maar die voor citroenen en easypeelers stegen. 

Volgens het ministerie van Landbouw groeiden de exportinkomsten voor citroenen de laatste zes jaar met twee derde en bereikten zij in 2016-2017 met €1 mln een piek. Gezien de toename van het aantal beschikbare citroenen zal een dergelijke piek in de toekomst niet snel opnieuw voorkomen. 

De CGA verwacht dat de inkomsten per ton voor citroenen het afgelopen seizoen gehalveerd zijn naar €500. 

De totale citroenenproductie in Zuid-Afrika is meer dan verdubbeld en bedroeg vorig jaar 473.000 ton. Een groot deel van de nieuwe boomgaarden is echter nog niet productief en er worden nog steeds bomen aangeplant. 

Easypeelers laten dezelfde trend zien, zowel wat betreft de toename van de inkomsten en totale productie, die meer dan verdubbeld is, als het feit dat veel nieuwe aanplant nog niet productief is. Van alle citruscategorieën leveren easypeelers momenteel de hoogste inkomsten per ton op (€622). 

Deze trend geldt ook voor grapefruit, een categorie die vorig jaar een matig seizoen doormaakte maar het dit jaar weleens beter zou kunnen doen. 

De veel stabielere sinaasappelmarkt laat een veel geleidelijker daling van de inkomsten zien, hoewel zij ook profiteert van de toename van sinaasappelpersoplossingen op consumentenniveau. De cijfers van het ministerie laten een toename van het aantal perssinaasappelen zien van 190.000 ton in 2017-2018 naar 400.000 ton dit seizoen. 

De sector hield al rekening met de dalende inkomsten vanwege de marktwerking. Deze situatie kan gestopt worden door het stimuleren van de consumptie onder bestaande consumenten en het vinden van nieuwe consumenten. Aangezien de wereldwijde consumptie stagneert, is de druk op de sector om de handelsstromen en fruitspecificaties te monitoren, toegenomen. 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven