Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese petitie voor het voedselkeuzelogo Nutri-score

De Nutri-score op levensmiddelen is een voedselkeuzelogo dat zijn doeltreffendheid bewezen heeft en nu ook door de sector begint overgenomen te worden. Deze week is er door verschillende Europese consumentenorganisaties een petitie gelanceerd om de Europese Commissie te vragen het logo verplicht te maken.

Het systeem is optioneel ingevoerd in Frankrijk, België en Spanje sinds het najaar van 2017 op basis van de Europese regelgeving. Vijf letters (A, B, C, D, E) en een kleurcode die gaat van groen naar rood duiden de voedingswaarde van het product aan. Verschillende nationale en internationale studies hebben benadrukt dat de Nutri-score het efficiëntste voedingswaardelabel is om de consument te helpen bij de aankoop van voedingsmiddelen. Maar door het facultatieve karakter is het niet zo gemakkelijk het in de winkelschappen gangbaar te maken.

Deze week hebben zeven Europese consumentenorganisaties, namelijk UFC-Que Choisir uit Frankrijk, Test-Aankoop uit België, VZBV uit Duitsland, Consumentenbond uit Nederland, OCU uit Spanje, Federajca Konsumentow uit Polen en EKPIZO uit Griekenland, een petitie gelanceerd om de Europese Commissie te verzoeken de Nutri-score verplicht te stellen.

De organisaties stellen dat de slechte voedingskwaliteit van te veel industriële voedingsmiddelen een van de hoofdoorzaken is van het hoge aantal gevallen van zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en suikerziekte, en dat 82% van de consumenten de ingewikkelde voedingswaardetabellen op de verpakkingen niet begrijpen.

"Er zijn één miljoen handtekeningen nodig om de Commissie te verplichten ons van antwoord te dienen. We eisen van de Commissie dat ze de Nutri-score verplicht stelt zodat we zouden weten wat we eten, om onze gezondheid te beschermen en om de industrie aan te moedigen de samenstelling van hun producten te verbeteren," laten de verenigingen weten.

Bron: ouest-france.fr

Publicatiedatum: