Onderzoek om consumptie Noorse peren te stimuleren

Noorse peren vormen maar een klein deel van de totale perenconsumptie in Noorwegen. Onderzoeksinstituut NIBIO heeft daarom in samenwerking met Njøs Næringsutvikling  onderzocht hoe de consumptie van nieuwe Noorse peren kan worden gestimuleerd. Het project werd gefinancierd door de overheid, coöperatie Gartnerhallen en supermarktketen BAMA. Hoofddoel van het onderzoek was kennis te vergroten over factoren als oogsttijd, bewaring, omzetwijze en teeltmethoden, meldt Ivar Slinde van Gartnerhallen, die nauw bij het project betrokken was.

Het veldonderzoek richtte zich op elementen als bestuiving en bevruchting en het definiëren van de juiste oogstperiode bij de peren Celina en Ingeborg. Uit het onderzoek bleek dat Anna, Fritjof, Kristina en Herzogin Elsa actuele pollensoorten zijn voor de Celina. Conference is ook een goed alternatief en heeft het voordeel van betere beschikbaarheid. Bovendien wordt Conference overal ter wereld gebruikt voor de bestuiving van Celina. Fritjof heeft weer het voordeel dat het een latere pollensoort is, wat de kans op bestuiving vergroot. Daarnaast bleek dat een standaard spindelsysteem de beste resultaten geeft bij de Celina. Dit systeem wordt ook meestal gebruikt voor de appelteelt, zodat dit de flexibiliteit bij de telers vergroot.

De afgelopen zeven jaar zijn er bij de telers van Gartnerhallen meer dan 20.000 perenbomen geplant. Samen zorgden deze voor 29 ton peren. Gartnerhallen wil op basis van de nieuwe onderzoeksresultaten de aanplant van nieuwe soorten adviseren. Over de vraag of daar ruimte voor is op de Noorse markt, bestaat bij de coöperatie geen enkele twijfel.

Bron: gartnerhallen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven