Adriaan van Belzen, Daily Onions:

"Schandalige actie Hongaarse overheid om vernietiging Hollandse uien"

Tholen - "Ik loop nu al bijna 25 jaar mee in de uienhandel maar wat er afgelopen week gebeurd is in Hongarije, slaat alle records", vertelt Adriaan van Belzen van Daily Onions. "De uienvoorraden in Europa zijn nihil en in Hongarije worden wetten rigoureus toegepast vanwege voedselveiligheid waardoor mijn uien bij de vergisting werden gedumpt."

"Ik ben zelf wezen kijken omdat dit niet te bevatten is wanneer mijn klant in Hongarije de boodschap kreeg dat de vrachtwagen van de snelweg is gehaald door de veiligheidsdienst en direct bij een vergistingsbedrijf moest lossen. Enige reden omdat er vergeten was om een label op de big bag te bevestigen met herkomst Nederland. De vrachtauto was binnen dertig minuten gelost en de uien zijn gestort tussen dierlijke mest en gebruikt als opwekking voor biomassa", vertelt Adriaan.

"Ik ben de dag na het voorval op het hoofdkantoor van de veiligheidsdienst geweest maar er werd mij doodleuk verteld dat Hongaarse wet is toegepast en wegens een voedselveiligheidsprobleem er niet bewezen kon worden wat de herkomst van de uien was. Terwijl de vrachtbrief en weegbon duidelijk aangeven dat de herkomst uit Nederland was, is er toch besloten om deze Hongaarse wet toe te passen. In geen ander Europees land is deze wet van toepassing. Afgezien van geldelijke schade gaat het nog meer om het principe dat in een arm Europees land mensen honger lijden en er perfect goede uien worden vernietigd door een overheid die alle Europese normen aan zijn laars lapt", aldus de uienhandelaar.

"Ondanks inspanningen van de Nederlandse instanties is het niet gelukt om dit op te lossen. In de week van de Europese verkiezingen blijkt dus des te meer dat Europa nog een lange weg te gaan heeft en zelfs voor een product als ui blijft het letterlijk en figuurlijk huilen", besluit Adriaan.

Voor meer informatie:
Adriaan van Belzen
Daily Onions BV
T +31 118 764 056
F +31 118 764 037
M +31 654 225 886
adriaan@dailyonions.com
www.dailyonions.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven