komende dagen opnieuw regen verwacht

Italië: schade kan worden opgenomen in Apulië, kersen en watermeloen beschadigd door het slechte weer

Zware neerslag, hoosbuien en hagel: In de Italiaanse regio Apulië blijft het aanhoudend regenen en het einde van dit slechte weer is nog lang niet in zicht.

"Op het moment is dit niet de beste situatie," zegt Gianluca Giorgio, een jonge ondernemer in de agricultuur. "Het blijft regenen en er staat een sterke wind. Voor de komende dagen wordt meer neerslag verwacht. Mijn arealen bevinden zich grotendeels in Acquaviva delle Fonti, maar ik heb er ook nog in Agro di Gioia del Colle en in Santeramo, beide gelegen in de Bari provincie. De gewassen die ik teel zijn kersen, abrikozen, perziken en pruimen."

"De schade, tenminste in onze regio, werd niet veroorzaakt door hagel maar door excessieve regenval en hoosbuien. De zwaarste regenval was in de dinsdagochtend en -avond en veroorzaakte de grootste schade, voornamelijk aan Bigarreau kersen die volledig gerijpt waren en nu bijna volledig verloren zijn gegaan (een verlies van tussen de 90 en 100%). Op donderdag was er ook zware regenval die de Giorgia variëteit zware schade toebracht met verliezen tot zeker 50%."

De ondernemer meldt op andere gewassen geen serieuze schade omdat deze producten nog altijd in bloei zijn. "Er is bijna geen schade aan abrikozen, perziken en pruimen. Er is wel wat schade aan de pruimen maar dat is niets vergeleken met de kersen. Op maandagochtend (vandaag) verwacht ik inspecties van afgevaardigden van Apulië. Mijn gemeente heeft gevraagd om deze weersomstandigheden te bestempelen als een natuurramp."

"In de regio zitten alle telers in hetzelfde schuitje, met meer of minder serieuze schade aan hun gewassen veroorzaakt door de zware regenval die te danken is aan klimaatverandering. Werken en investeren in onze arealen wordt steeds moeilijker en begint meer en meer op een pokerspelletje te lijken," besluit Gianluca.

Volgens Savina Muraglia, president van de Association Coldiretti Puglia in de provincie Lecce, hebben de watermeloenen de hoogste prijs betaald door de opeenvolging van slecht weer in de laatste week.

"Het is een klap voor de watermeloenen," volgens Gianni Cantele, president van de Coldiretti Lecce. "Velden zijn overstroomd en hebben de planten vernield. Meloenzaadjes zijn in de rook opgegaan en de gewassen zijn hierdoor gaan rotten."


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven