Franse groenten- en fruitsector protesteert tegen Spaanse prijzen

Fransen boycotten Spaans fruit aan grens

Afgelopen donderdag 16 mei werden er opnieuw met Spaans fruit beladen vrachtwagens geblokkeerd aan de grens met Frankrijk. Verschillende leden van de Franse landbouworganisatie Confederación Campesina hadden zich opgesteld bij het tolstation van Le Boulou, aan de Spaans-Franse grens, om de toegang van de vrachtwagens te verhinderen. Ze protesteren tegen de prijzen van het Spaanse fruit, dat direct concurreert met het in Frankrijk geteelde fruit.

Door middel van deze boycot, vlak voor de Europese verkiezingen, willen de Franse telers bekendheid geven aan de crisissituatie die de landbouwsector in Frankrijk doormaakt. De Franse regering heeft dit jaar officieel verklaard dat zowel tomaten als aardbeien zich in een crisissituatie bevinden.

De telers, die zich bij de genoemde grensovergang verzameld hadden, blokkeerden een vrachtwagen die was beladen met Spaanse abrikozen. De telers gaven aan dat dit fruit voor een prijs van €1,45 per kilo afgezet zou gaan worden, terwijl de Franse kostprijs tussen de €1,60 en €1,80 per kilo ligt.

De leiders van de organisatie hebben de regering verzocht een vaste minimumprijs vast te stellen voor de binnenkomst van groenten en fruit in Frankrijk. Dit om te voorkomen dat importproducten, ook vanuit andere EU-lidstaten, worden afgezet voor een prijs die onder de Franse teeltkosten ligt.

Volgens cijfers van Confederación Campesina is in de afgelopen 25 jaar een derde van het groenten- en fruitareaal in Frankrijk verdwenen en hebben in de afgelopen zes jaar 29% van de teeltbedrijven hun deuren gesloten. De helft van de groenten en het fruit, die in het land geconsumeerd worden, zijn afkomstig uit het buitenland, grotendeels uit andere Europese landen en met name uit Spanje, Italië en Duitsland.

 

Bron: agropoular.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven