Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vorige week was geen gemakkelijke week voor de meloenen”

"Vorige week hebben we moeilijke tijden doorgemaakt", begint Mourad Ben Salem, manager van het Med'Essor (Rungis, Frankrijk). "Met meloenen draait alles om het weer. Het weer in Frankrijk is de laatste tijd niet echt goed geweest en daar leed de consumptie onder. Maar anderzijds zijn de meloenen er al. Momenteel loopt Marokko op z’n einde en sinds twee weken begint Spanje te komen. We hebben dus nog grote hoeveelheden Marokkaanse meloenen maar er komen ook al niet te onderschatten ladingen uit Spanje binnen en dat zorgt dan voor een overaanbod." Er zijn trouwens ook wat kwaliteitsproblemen die gepaard gaan met enerzijds het einde van de Marokkaanse oogst en anderzijds het begin van het Spaanse seizoen.

Prijsverschil

Mourad merkt op dat het verschil in prijs tussen de meloenen van Marokko en die van Spanje momenteel enorm is: “Fruit dat niet lang bewaart en veel water bevat, wordt verkocht tegen zeer lage prijzen, soms zelfs voor 0,20 euro per kilo. Anderzijds hebben kwaliteitsproducten een goede prijs: voor Marokkaanse meloenen schommelen die tussen 0,80 euro en 1,20 euro per kilo, terwijl de Spaanse meloenen prijzen laten optekenen van 1,20/1,30 euro tot 2,00 euro per kilo. Over het algemeen liggen de prijzen hoog op het moment dat er een product van een nieuwe origine op de markt komt. Dit zorgt dan voor een volledige verschuiving op de markt.”

Er is verbetering op komst

"De markt was vorige week heel verstoord, maar in het weekend begon de situatie toch wat op te klaren. Het goede weer dat op komst is, moet de consumptie aantrekken. Marokko loopt op z’n einde en het kwaliteitsniveau van het Spaanse product gaat omhoog. De retail begint ons veel Spaanse meloenen te vragen, wat de markten iets opruimt. Ik denk dat we deze week naar een evenwicht toegroeien", zegt Mourad.

Als het goede weer aanhoudt, dan zou de Franse meloen over ongeveer tien dagen op de markt moeten komen. "Maar als de temperatuur opnieuw daalt, kan dat moment met nog een week worden uitgesteld."

Over Med'Essor

Med'Essor, een groothandel op de markt van Rungis, bestaat sinds 2007. Het bedrijf nam het merk Midiprim’ over, dat al bestaat sinds de begindagen van de markt van Rungis. Het biedt vier productlijnen te koop aan. De lijn Tunesië, vooral dan de sinaasappel Maltaise uit het Noord-Afrikaanse land, wordt op de markt gebracht onder het eigen merk Med'Essor; de lijn meloenen vanuit Marokko, Spanje en Frankrijk van het merk Rouge-gorg: appels, peren en kersen uit Frankrijk, verkocht onder de merknaam The Dog (L'horme) en tot slot een hele reeks Spaanse producten.

Voor meer informatie:
Mourad Ben Salem
Med’Essor
Rue de Carpentras CP90295
94592 Rungis Cedex (Frankrijk)
T: +33 1 41 80 64 60
M: +33 6 73 35 37 41
medessor@yahoo.fr 

Publicatiedatum: