Belgische ABS bezorgd over record aardappelareaal in Vlaanderen

Uit de jongste Verzamelaanvragen blijkt dat het areaal consumptieaardappelen in Vlaanderen met 8,4% is gestegen naar een oppervlakte van 54.165 hectare. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) maakt zich zorgen over deze forse uitbreiding van de teelt. De boerenorganisatie vreest voor een groot overschot aan aardappelen als er sprake is een normale opbrengst. 

Waarschijnlijk hebben de hoge contractprijzen veel telers aangezet om de teelt uit te breiden, mede door de malaise in andere teelten. Verwerkende bedrijven hebben waarschijnlijk meer contracten aangeboden en telers hebben na de ervaringen van 2018 vaak niet meer dan 35 ton per hectare laten vastleggen in het contract, waar in het verleden tot 40 ton en meer per hectare werd gecontracteerd. Er zijn dus meer hectares nodig om voor hetzelfde volume contractaardappelen vast te leggen. 

In het ABS-project GEPOS wordt onderzocht welk vangnet of alternatieven er kunnen zijn om in geval van overproductie van consumptieaardappelen de markt te ontlasten en een licht prijsherstel te kunnen bewerkstelligen. Hier worden telers bij betrokken om samen constructief na te denken en een werkkader op te bouwen.

Bron: ABS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven