Erwten worden de nieuwe ingrediënt voor vegetarisch "vlees"

Erwten zijn de nieuwe favoriete eiwitbron van de voedingssector geworden en worden gebruikt voor de vervaardiging van nieuwe producten die dierlijke eiwitten vervangen. Dit in verband met de bezorgdheid over de milieu-impact van de vleesproductie voor consumptie en het wantrouwen dat een groot deel van de consumenten heeft ten opzichte van soja.

Deze maand schreef vleesvervangingsfabrikant Beyond Meat geschiedenis met zijn debuut op Wall Street. De aandelen van het bedrijf verdrievoudigden bijna op zijn eerste dag op de beurs. De succesvolle veganistische hamburgers en worstjes van Beyond Meat, gemaakt van erwten, zullen deze maand terechtkomen in supermarkten in de Verenigde Staten.

Nu erwten zo'n belangrijk ingrediënt worden, bereiden grote landbouwbedrijven zich erop voor om hun aanbod te vergroten. Naar verwachting zal de wereldwijde afzet van erwteneiwit tegen 2025 namelijk verviervoudigd zijn.

De populariteit van deze groente is zo groot dat het bedrijf Lightlife, anticiperend op de introductie van nieuwe producten, en uit angst voor het ontstaan van schaarste, het equivalent van meer dan een jaar voorraad van het ingrediënt heeft ingekocht.

Naast de erwt biedt de plantenwereld nog veel meer eiwitbronnen die de verwerkende sector zou kunnen gebruiken, zoals mungbonen, zilvervliesrijst, mosterdzaden of linzen. Het beschikken over een breed scala aan plantaardige eiwitbronnen biedt een voordeel in de vervaardiging van vleesvervangers met een textuur die meer lijkt op die van vlees.

Wat betreft soja: het feit dat dit product een allergeen bevat dat over het algemeen genetisch gemodificeerd is, heeft geleid tot tal van tegenstrijdige krantenkoppen over de mogelijkheid dat soja een gevaar voor de gezondheid zou kunnen vormen.

Mogelijk zijn er echter ook bezwaren tegen het gebruik van erwteneiwit. Het Detox Project, een onderzoeksorganisatie die voedingsmiddelen onderzoekt om te controleren op de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat, heeft het gewas in het afgelopen jaar geanalyseerd en de resultaten zijn, evenals voor de andere bestudeerde producten, niet goed. "We konden nauwelijks ergens een bron van schoon erwteneiwit vinden", stelde Henry Rowlands, directeur van het project. In feite hadden de als biologisch geëtiketteerde producten veel hogere niveaus van bestrijdingsmiddelen dan de conventionele varianten, voegde hij toe.

 

Bron: infobae.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven