Britse aardappeltelers moeten zich beter voorbereiden op droogte

Telers worden met klem verzocht om hun irrigatie dit jaar goed te plannen en beheersen, nu de bezorgdheid over de impact van de aanhoudende droogte op de waterreserves groeit. Het Milieuagentschap laat weten dat de waterstanden in rivieren onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar liggen en de irrigatievooruitzichten voor gebieden die afhankelijk zijn van grondwater zijn matig tot slecht. 

De vooruitzichten voor de graafsschappen East Anglia, Lincolnshire en Northamptonshire worden als 'slecht' betiteld en de situatie in Yorkshire en East Midlands als 'matig'. Ook in onder meer Kent, het zuidoosten en zuidwesten is de situatie 'matig'. 

De situatie wordt als 'slecht' beoordeeld wanneer het waterpeil ver onder het gemiddelde ligt en er sprake is van een vochttekort in de bodem, wat mogelijk zal leiden tot strenge beperkingen voor wateronttrekking. 

"Het gevolg is dat veel telers die afhankelijk zijn van irrigatie veranderingen hebben doorgevoerd om beter om te kunnen gaan met toekomstige droge perioden," zegt Jerry Knox van het Cranfield Water Insititute. "Eén van de lessen die 2018 ons geleerd heeft, is dat we beter voorbereid moeten zijn. Droogte is een moeilijk beheersbaar probleem omdat het langzaam ontstaat. Het is daarom altijd goed om vooruit te plannen."

Knox waarschuwt dat de waterbeperkende maatregelen dit jaar waarschijnlijk eerder ingesteld zullen worden dan in 2018.

 

Bron: fwi.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven